четвер, 30 квітня 2009 14:49

Через підвищення акцизів українці стануть менше пити - експерт

Через підвищення акцизів українці стануть менше пити - експерт

Головний координатор громадянської кампанії "Форум порятунку Києва" Віталій Черняховський вважає вчинок парламенту і Президента Віктора Ющенка щодо збільшення ставки акцизного збору на аклкоголь правильним.

"Однозначно акцизи треба підвищувати. Низькі ціни на алкоголь і тютюн підривають економіку України і завдають величезної шкоди Польщі, Словаччині, Білорусі, Росії, Литві, Латвії, Естонії та іншим країнам через те, що з України іде дешева як легальна, так і нелегальна алкогольна продукція", - сказав Черняховський у коментарі Gazeta.ua.

Експерт вважає, що у підвищенні акцизів є два позитивні моменти: скорочення вживання алкоголю і поповнення бюджету.

"Хіба погано, коли в державний бюджет України надійдуть додатково 1,3 млрд грн? Для тих, хто проти підвищення, скажу, що в порівнянні з сусідніми європейськими країнами в Україні найнижчі акцизи. Як приклад, в Естонії величина акцизів на півлітрову пляшку 40%-ної горілки складає 33,6 естонських крон, або в перерахунку на 1 л 100%-го спирту 107,4 грн, що в 3 рази більше українського акцизу навіть після підвищення (34 грн). У Фінляндії, де ціни на алкоголь і без того завжди були високі, в квітні втретє за останні 2 роки підвищили акциз", - розповів Черняховський.


За 18 років населення України скоротилося більш, ніж на 6 млн. (51,94 млн на 1 січня 1991 р. – 45,92 млн на 1 березня 2009 р.). Україна щорічно втрачає в середньому 330 тисяч осіб.

Сьогодні рівень споживання алкоголю в Україні є одним із найвищих у світі і становить близько 20 літрів абсолютного спирту на душу населення за рік (офіційна статистика повідомляє про 12–13 літрів). Крім того, наше законодавство не визнає алкогольним виробом пиво, тим самим позбавляючи населення країни захисту від алкоголізації.

Як показують останні дослідження ВООЗ, Україна займає перше місце в світі по вживанню алкоголю серед дітей та молоді. 40% дітей у віці від 14 до 18років вже залучені до систематичного вживання алкоголю.


Нагадаємо, що глава держави підписав закон, який істотно збільшує ставки акцизного збору на кріплені та ігристі вина, етиловий спирт і лікеро-горілчані вироби, а також на дизельне паливо на 42-50%.

Закон про внесення змін до деяких законів з питань акцизного збору входить до числа чотирьох законів, необхідних для відновлення кредитування України Міжнародним валютним фондом (МВФ). Парламент прийняв його 31 березня.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Через підвищення акцизів українці стануть менше пити - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути