Ексклюзиви
вівторок, 24 червня 2008 15:48

Через низьку зарплату Україна втрачає медичних працівників - МОЗ

Сьогодні в Україні спостерігається світова тенденція до зменшення кількості медичних працівників за рахунок міграції населення. Про це говорить директор Департаменту кадрової політики, освіти і науки Міністра охорони здоров"я Микола Банчук.

За його словами, Україна є країною-донором медичних кадрів. А процесу міграції сприяє низький рівень заробітної плати, відсутність належних соціально-побутових умов, недосконала інфраструктура населених пунктів. Особливо проблемним це питання постає для прикордонних регіонів. В результаті об"єктивних соціально-економічних чинників спостерігається і стала негативна тенденція до зниження престижу професії медичного працівника.

Нагадаємо, що міністр охорони здоров"я Василь Князевич вже порушував питання про рівень заробітної платні для медичних робітників. "Якщо ми сьогодні не платитимемо лікареві тієї заробітної плати, яку він вже має в Росії, Білорусі, не кажучи вже про західні країни, ці люди тут не затримуватимуться. Ми не матимемо кваліфікованих медиків", - підсумував Князевич.

У своєму зверненні до представників регіонів, Микола Банчук закликав керівників всіх рівнів при визначенні потреби в кадрових ресурсах, розробці шляхів зменшення існуючого дефіциту фахівців відійти від стереотипів пасивного очікування випускників вищих медичних учбових закладів і почати ретельний і всесторонній аналіз кадрової ситуації, активний пошук нових форм вирішення проблеми.

На сьогоднішній день, за словами Миколи Банчука, в системі Міністерства охорони здоров"я України зайнято понад 1,1 млн. осіб, зокрема 195,5 тис. лікарів і 433,4 тис. молодших фахівців з медичною освітою, які займають відповідно 226,6 тис. лікарських і 436,3 тис. посад фахівців. Укомплектованість лікарями складає 80,3%, а дефіцит лікарських кадрів складає майже 48 тисяч посад.

За даними директора департаменту, за рахунок природної текучості щорічно вибуває понад 6 тис. лікарів. Основним джерелом поповнення лікарських кадрів є випускники вищих медичних учбових закладів. Проте їх кількість, близько 4 тис. осіб щорічно, не компенсує навіть природної текучості, незважаючи майже на 100% забезпечення випускників першим робочим місцем. Як наслідок, протягом останніх 10 років спостерігається стійка тенденція до зменшення кількості лікарів. Їх кількість в порівнянні з 1998 роком зменшилася на 7 тис. осіб.

Міністерство неодноразово зверталося в Міністерство економіки і Кабінет Міністрів України з обгрунтованими розрахунками про збільшення до 6,5 тис. осіб об"ємів прийому у вищі медичні учбові заклади лікарів за державним замовленням. На жаль, питання не було вирішене позитивно, а заходи, що здійснювалися Міністерством, для стабілізації кадрової ситуації, не змогли забезпечити позитивної динаміки, відзначив Микола Банчук.

Нагадаємо, в світі не вистачає понад 4 млн лікарів і медперсоналу інших категорій. Зокрема, 57 країн світу відчувають гострий брак лікарів, медичних сестер, акушерок, адміністраторів і інших працівників охорони здоров"я, пише Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Через низьку зарплату Україна втрачає медичних працівників - МОЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути