В Україні розпочався сезон вишень та черешень. З них готують усілякі страви та закрутки на зиму. Перед приготуванням з ягід слід видалити кісточки.

Як це зробити швидко аби не довелося потім відмивати усю кухню. Gazeta.ua підготувала кілька легких способів, якщо під руками немає спеціальної машинки.
Часникодавка.
У старих моделях є навіть спеціальний штир на одній ручці, а на іншій – отвір для ягоди.

За допомогою шпильки чи скрепки
Щоб витягнути кісточку за допомогою шпильки потрібно використовувати її як ложку. Пінцетом кісточка витягується таким самим чином, як і шпилькою.

За допомогою пляшки
Берете пляшку з вузеньким горлечком. Вставляєте ягоду так, щоб вона не падала всередину, та паличку. Паличкою пропихаєте кісточку всередину пляшки. Кісточки залишаються в пляшці, а ягоди - на поверхні.

За допомогою зубочистки або шпильки для волосся
Цими предметами протикаємо вишню або черешню, а потім обертаємо зубочистку або шпильку навколо кісточки. Таким чином кісточка буде видалена, а ягоди залишаться соковитими.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати соковиті вареники з вишнями: Клопотенко про тонкощі рецепту
За допомогою трубочки для коктейлів
Нею можна виштовхувати кісточку з вишні чи черешні, а можна спробувати робити навпаки – втягуйте вакуумом кісточку на себе.
Шприц
Видалити кісточки з черешень або вишень можна за допомогою звичайного одноразового шприца, трішечки його переробивши. Це дешево та сердито. Відрізаєте кінчик та застосовуєте вакуумні властивості й вичавлюєте кісточку.

Коли дозрівають вишні, на Тернопільщині починають готувати червоний борщ.
Його рецептом поділився директор Кременецького краєзнавчого музею Андрій Левчук.
Такий червоний борщ добре варити влітку, коли достигають вишні, а також дозрівають овочі на городі. Його особливість у тому, що все має бути свіже і молоде.
Коментарі