субота, 23 лютого 2008 17:06

Британські адвокати вимагають передати розслідування тортур в Іраку Скотланд-Ярду

У 2004 році двадцять мирних іракців піддалися тортурам і знущанням з боку британських військовослужбовців, а потім були убиті. Про це повідомили британські адвокати Філ Шайнер і Мартін Дей з посиланням на свідоцтва іракських лікарів, що обстежили тіла загиблих.

З подібною заявою адвокати, що представляють інтереси п"ятеро іракців, що містилися в полоні на британській базі Абу-наджі поблизу міста Амара в південноіракській провінції Мейсан і тортур, що стали свідками, виступили вперше. Їх свідчення прозвучать в спеціальній програмі Бі-Бі-Сі-1 Panorama, яка вийде в ефір в понеділок увечері.

Іракці, що побували в британському полоні, стверджують, що вони були сільськогосподарськими робочими і знаходилися в полі в мить, коли на британський патруль на КПП Danny Boy напали бойовики. Виявившись втягнутими в битву, вони потім були захоплені британцями, які почали їх бити і всіляко знущатися з них. Більш того, за словами полонених, всю ніч з 14 на 15 травня до їх вух доносилися крики, стогони і звуки пострілів. Вони переконані, що британці катували інших іракців.

"Я ніколи в своєму житті не чув нічого подібного. Я був в повному шоці, ці звуки наповнили мене жахом", - сказав один з військовополонених.

Слова полонених підтверджують і іракські лікарі. Медики стверджують, що на тілах 20 іракців виразно видно сліди жорстоких тортур. У одного із загиблих виколото око.

Після появи цієї інформації, адвокати Шайнер і Дей звернулися до лондонського Королівського суду із заявою про необхідність відкритого розслідування випадків тортур в Іраку і передачі цього розслідування в руки Скотланд-ярда, а не Міноборони.

"Ми закликаємо генерального прокурора забрати розслідування цієї справи у військових і негайно передати його Скотланд-ярду", - сказав Шайнер.

Британське військове відомство раніше за підсумками розслідування даного інциденту заявило, що все 20 іракців загинули під час битви. Воно також спростовує твердження про те, що ще дев"ять чоловік, що потрапили тоді в полон, піддавалися яким-небудь знущанням.

Колишній агент ЦРУ Джон Киріаку заявив, що Абу Зубайда, якого підозрювали у вербуванні для міжнародної терористичної організації "Аль-Каїда", був підданий допиту з тортурами симуляції втоплення.

У Канаді було видано навчальний посібник про країни, котрі практикують тортури. Опинилися серед них і США, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Британські адвокати вимагають передати розслідування тортур в Іраку Скотланд-Ярду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути