субота, 19 жовтня 2019 20:24

Британія пішла на поступки ЄС - експерт про нову угоду щодо Brexit

Британія пішла на поступки ЄС - експерт про нову угоду щодо Brexit
Далі угоду мають схвалити у Європейському та британському парламентах. Англійські парламентарі зберуться на засідання в суботу, щоб розглянути ратифікацію угоди. Утім певності, що документ погодять немає, оскільки невелика Демократична юніоністська партія вже заявила, що не підтримує його. Фото: 112 канал

Нова угода про Brexit не суттєво відрізняється від попередньої, говорить Gazeta.ua експерт-міжнародник Українського інституту майбутнього Ілія Куса, 25 років.

"ЄС відмовився починати переговори з Джонсоном з нуля, тому за основу взяли угоду, яку готувала колишня перм'єрка Тереза Мей. Головна зміна завдяки якій нову угоду дійсно може підтримати парламент, стосується ірландського питання. У новому документі Британія пішла на поступки Євросоюзу. 31 жовтня усе Сполучене Королівство виходить з ЄС і там починається перехідний період до 31 грудня 2020 року. Північна Ірландія формально, як частина Британії, теж виходить з Євросоюзу, але залишається у митному союзі. Де-факто зберігає економічні та митні зв'язки з континентальною Європою. Тому не буде кордону між нею та Ірландською Республікою. Раніше Лондон був проти такого сценарію, розглядав його, як загрозу національному суверенітету. Мовляв, це може стати прецедентом, щоб Уельс та Шотландія теж захотіли особливого статусу", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС і Британія погодили угоду про Brexit

За її словами, Борис Джонсон зараз має один шанс.

"Не зможе, як його попередниця, кілька разів переглядати документ про Brexit. ЄС чітко дав зрозуміти, що більше не даватиме Лондону жодної відстрочки. Мовляв, або виходите 31 жовтня, або полишаєте цю ідею", - додає експерт.

Європейський Союз та Велика Британія погодили нову угоду про Brexit. Вона почне діяти з 31 жовтня і тоді Сполучене королівство вийде з ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Британія пішла на поступки ЄС - експерт про нову угоду щодо Brexit». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути