четвер, 17 жовтня 2019 14:16

ЄС і Британія погодили угоду про Brexit

ЄС і Британія погодили угоду про Brexit
Борис Джонсон заявив про досягнення угоди з ЄС щодо Brexit. Фото: ВВС

Угоду про Brexit погодили між переговорними групами Великобританії та ЄС перед зустріччю європейських лідерів у Брюсселі.

Про це прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон написав твіт: "У нас є нова нова угода, яка повертає контроль".

Наявність угоди підтвердили також і представники ЄС.

Над юридичним текстом угоди працювали обидві сторони переговорного процесу. Але вона потребуватиме схвалення у парламентів Великобританії, так і Європи.

Раніше Джонсон висунув ультиматум Євросоюзу щодо Brexit.Голова Єврокомісії погодився провести переговори щодо пропозицій британського прем'єра. Джонсон заявляв, що хоче замінити узгоджений "бекстоп" (тимчасовий режим вільної торгівлі між членом ЄС Ірландією та Північною Ірландією, що входить до складу Сполученого Королівства) альтернативними митними домовленостями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туск розізлився на Джонсона через Brexit

Північноірландська Демократична юніоністська партія (DUP) ставить під сумнів його успіх, заявивши, що все ще не може його підтримати.

Зокрема, сьогодні перед початком саміту ЄС в партії оприлюднили заяву, що не можуть підтримати пункти, які стосуються митного регулювання та ПДВ на території Північної Ірланії. Очікується, на саміті може бути досягнуто нової угоди між ЄС та Великобританією щодо Brexit.

Лідер лейбористів Джеремі Корбін заявив, що угода звучить "навіть гірше", ніж те, про що домовлялася попередниця прем'єр-міністра Тереза ​​Мей, і "повинна бути відхилена" депутатами.

Але президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що це "справедлива і збалансована угода".

На обкладинці 17-го номеру британського видання The Guardian Weekly розміщено карикатуру київського художника. Сергій Майдуков намалював прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона.

Зараз ви читаєте новину «ЄС і Британія погодили угоду про Brexit». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути