Ексклюзиви
вівторок, 30 жовтня 2007 10:37

Бортовий журнал літака із записами бомбардування Хіросіми продали за рекордну суму

На аукціоні в Далласі за 358,5 тисяч доларів продано бортовий журнал американського стратегічного бомбардувальника B-29 Enola Gay, який 6 серпня 1945 року скинув атомну бомбу на Хіросіму, передає ИТАР-ТАСС. Бортовий журнал у вигляді двох великих листів завдовжки 66 см олівцем заповнив штурман літака Теодор "Датч" ван Кирк. У нім детально, з вказівкою часу, висот і географічних координат, фіксується весь політ літака від тихоокеанського острова Тініан до Хіросіми і назад. Є, зокрема, лаконічні записи: "Атомну бомбу скинуто", "Грибоподібну хмару вже не видно". До журналу прикладено дві фотографії, що зафіксували екіпаж Enola Gay відразу після атомного удару по Хіросімі.

Матеріали належали штурманові, який, як повідомляється, особисто вирішив винести їх на аукціон з тим, щоб вони зрештою опинилися в музеї або в іншому публічному сховищі.

"Це украй важливий об"єкт історії, - мовиться в заяві компанії Heritage auction galleries, яка влаштувала аукціон. - Він виразно документує момент, у який наш світ рішуче змінився... Бомбардування Хіросіми підвело рису у людській історії, і цей документ від одного з безпосередніх учасників рівноцінний розповіді, наприклад, свідка виготовлення першої книги або запису першого в світі телефонного дзвінка".

Організатори аукціону відмовилися повідомити ім"я людини, яка придбала унікальний історичний документ. Це єдиний існуючий екземпляр. Відомо лише, що покупцем став громадянин США.

Бомбардувальник Enola Gay, названий ім"ям матері його командира, виставлений зараз у аерокосмічному музеї під Вашингтоном. 6 серпня 1945 року з нього була скинута на Хіросіму уранова бомба "Малюк" (Little Boy). У момент вибуху і в перші півроку після нього загинули 140 тисяч чоловік.

Раніше в США за 350 тисяч доларів був проданий журнал, який під час рейду на Хіросіму вів другий пілот літака Роберт Люїс. У нім детально описаний політ бомбардувальника і сам вибух бомби. "Боже, що ми наробили..." - записав Люїс, вражений побаченим.

 

Зараз ви читаєте новину «Бортовий журнал літака із записами бомбардування Хіросіми продали за рекордну суму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути