четвер, 21 лютого 2008 16:19

Борці проти куріння вимагають подорожчання сигарет

Коаліція громадських організацій і ініціатив "За вільну від тютюнового диму Україну" виступає за підвищення ціни на сигарети. Про це сьогодні на прес-конференції заявив радник Президента, голова Національного радого з питань охорони здоров"я населення при Президентові України Микола Поліщук.

Н.Поліщук підкреслив, що щороку куріння вбиває 100 тисяч українців. За його словами, впродовж останніх років куріння в Україні придбало більше розповсюдження, і однією з причин цього є низька вартість сигарет в Україні і полегшене оподаткування сигарет.

За словами колишнього заступника Міністра економіки, економічного експерта Володимира Рябошлика, з 1999 до 2006 року ціни на тютюнові вироби зменшилися на 30%. Це робить сигарети доступнішими.

Економіст підкреслив, що, наприклад, в 2007 році ціни на тютюнові вироби збільшилися тільки на 7,2% (при загальному індексі інфляції 16,6%), тоді як на яйця на - 54%, на фрукти - на 60%, на соняшникову олію - на 70%. Крім того, за його словами, прийняті в державному бюджеті України на 2008 рік зміни ставок акцизу на тютюнові вироби істотно занижені. "Наприклад, оподаткування пачки сигарет за 7 грн. за новорічну ніч "полегшилося" на 23 копійки. Якщо раніше проводилася така політика підвищення акцизів, щоб вони росли якомога менше, то тепер ми вже маємо відверті їх скорочення", - підкреслив він.

В.Рябошлик додав, що врятувати життя багатьох українців, а також забезпечити надходження до бюджету мільярдами гривень можна шляхом помірного збільшення ставок акцизів. Так, зокрема, пропонується щороку збільшувати ціни на сигарети на 20-30% впродовж 3 років, і це, за підрахунками експертів, в цілому принесе 10-12 млрд.грн. до бюджету. Також пропонується впродовж 2008-2010 років збільшити мінімальний акцизний податок на сигарети з фільтром до 0,25 євро за пачку, не дивлячись на те, що для ЄС цей рівень складає 1,28 євро. Якщо в наступні роки темпи підвищення акцизів будуть такими ж, то в 2012 році вдасться досягти нинішнього рівня ЄС за даними показниками. Отже, за 3 роки щорічне споживання тютюнових виробів зменшиться на 5%.

В.Рябошлик підкреслив, що в ході розробки пропозицій враховувалося, що одноразове збільшення ціни більше стимулює до скорочення куріння, ніж поступове збільшення. До того ж молодь чутливіша до цін. Він підкреслив, що при цьому дохід бізнесу в ціні пачки залишиться незмінним. "Тому за збільшення ціни на сигарети з фільтром на 44% акцизних податків зростають приблизно в 3 рази", - сказав експерт, і додав, що у такому разі дохід бюджету в 2008 році збільшиться в 2 рази відносно фактично зібраних акцизів на тютюн в 2007 році з 2,5 до 5 млрд.грн. До того ж кількість сигарет скоротитися в 1,5 разу - з 124,6 до 84,6 млрд. штук, повідомляє Вовремя.info.

Зараз ви читаєте новину «Борці проти куріння вимагають подорожчання сигарет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути