неділя, 16 червня 2013 14:58

Битва за Фаріон в Одесі та голодування хлібопекарів у Києві - 10 акцій протесту тижня
8

Битва за Ірину Фаріон та невеликі групи активістів. Саме цим запамятався "протесний" тиждень в Україні з 10 по 16 червня. Найбільш радикальнами у своїх намірах відстояти справедливість виявилися чотири жінки-пекарі, які оголосили голодування через закриття їхнього хлібокомбінату №12.

11 червня, Київ

Активісти Руху Гая Фокса пікетували будівлю офісу партії УДАР у Києві з вимогою оцінити дії "ударівця" Віталія Чугуннікова. Нещодавно "ударівець" відмовився вводити мораторій на забудову в історичній частині столиці.

Група із 15 людей, які були традиційно у масках, поставили трибуну на алеї по вулиці Горького і звернулися до представників УДАРу. Під час пікетування охоронець із червоною стрічкою з написом УДАР на шиї спостерігав за активістами з боку, весь час говорячи по телефону. На запитання, чому не відбуваються ніякі дії з боку партії, відповів, що нічого не знає. Не дочекавшись реакції з боку УДАРу, пікетувальники забрали трибуну і пішли геть.

 

12 червня, Київ

Близько 10 активістів громадських організацій принесли до будівлі Верховної Ради скелет, який символізує законопроект №2450 про мирні зібрання. Працівники міліції спробували відтіснити їх на відстань 20 метрів від будівлі парламенту, не аргументуючи, чому це робиться. Проте мітингувальникам вдалося прорватися.

Вони провели театралізоване дійство, під час якого троє людей спробували "реанімувати" скелет. Люди грали роль депутатів від "Батьківщини", УДАРу і Партії регіонів. За їхніми словами, депутати саме цих політичних сил підтримують розгляд цього законопроекту у парламенті.

Активісти спробували занести скелет до Ради. Зробити це їм не вдалося, тому залишили його під дверима.

 

12 червня, Київ

Активісти незалежних профспілок та об єднання "Боротьба" продемонстрували біля Верховної Ради, як новий Трудовий кодекс утискає права робітників. Учасники акції принесли до Ради двометровий дерев'яний муляж книги із написом: "Антинародний Трудовий кодекс".

4 людей в одязі, який символізує різні професії - дівчина в костюмі санітарки, чоловік в залізній масці, та люди в рукавицях - стали позаду "кодексу" та увімкнули музику. Інші учасники акції штовхнули книгу на цих людей і ті впали на землю, "притиснуті" муляжем.

"Ми виступаємо проти антинародного ТК, який значною мірою обмежує права найманих працівників. Ця книга символізує видання нового Трудового кодексу і таким чином показуємо, як будуть порушені права найманих робітників, якщо цей кодекс буде прийнято", - сказав активіст об'єднання "Боротьба" Сергій Киричук.

 

12 червня, Київ

Чотири жінки оголосили голодування під стінами Кабінету міністрів. Таким чином вони протестують проти закриття хлібокомбінату №12. Троє з цих жінок – працівниці хлібокомбінату, які підпали під скорочення. Ще одна – донька працівниці комбінату.

Вони пов'язали на чоло білі пов'язки із написом "голодую". У руках тримали великий плакат, де перекреслені низка хлібокомбінатів які вже закриті. Жінки принесли до Кабміну кілька буханок хліба зі свого комбінату. Вони переконані – якщо їхній комбінат закриють, то кияни залишаться без хліба. Крім того, на їхню думку, закриття пов'язано із тим, що депутат від фракції ПР Мисик побудував свій хлібокомбінат під Києвом. Однак, на їхнє переконання, цього все рівно не вистачить для того, аби забезпечити продуктом все місто.

Загалом під скорочення попадають більше 400 працівників хлібокомбінату. На другий та третій день голодування відповідно, двоє голодувальниць забрала "швидка. Однак жінки припиняти акцію поки не планують.

 

12 червня, Вінничина

П'ять сотень мешканців містечка Ладижин на Вінниччині вийшли на акцію протесту через неприємний запах. Вони переконані, що сморід у місті - від місцевого спиртзаводу, який працює без очисних споруд і зливає відходи виробництва у ставок. Люди вивозять із міста дітей, а мер Валерій Коломойцев оголосив надзвичайний стан.

На спиртзаводі заперечують причетність до їдкого запаху. Переконують, технології не міняли, а запах дріжджів має приємний солодкуватий запах. Винна у всьому - місцева влада. "Тут проходить міська каналізація, і на наші бардополя місто зливає усі фекалії, - розповідає директор Ладижинського спиртзаводу Юрій Концевий. - Іде бродіння дріжджів і калу, ось вам і неприємний їдкий запах".

Мерія уже звернулася до екологічної інспекції та прокуратури з вимогою провести на підприємстві перевірку. Понад чотири тисячі ладижинців підписали звернення до прем'єр-міністра з проханням призупинити виробництво, поки на заводі не побудують очисних споруд. Якщо прохання не буде виконано найближчим часом, люди обіцяють заблокувати прохідну спиртзаводу, нікого не впускати та не випускати.

 

13 червня, Миколаїв

У Миколаєві пройшов марш у рамках загальнонаціональної акції опозиції "Вставай, Україно!". Спочатку кількатисячна колона на чолі з лідерами опозиції: головою фракції "Батьківщина" Арсенієм Яценюком та фракції ВО "Свобода" Олегом Тягнибоком - рушила центральними вулицями Миколаєва до Каштанового скверу. Лідер партії УДАР Віталій Кличко на акцію не прийшов.

Люди тримали плакати з назвами своїх міст, а також банери "Юлі – волю!", "Януковича – геть!", "Свободу політв'язням!", "Пенсія – 894 грн. Діти та онуки безробітні. Проживеш?", "Пенсія – 894 грн. Бочка води – 300 грн. Проживеш?", "Нам пахати до смерті, а владі – дерибанити бюджет?", "Азаров! Де дороги?". Після цього від шести до восьми тисяч жителів Миколаєва та області зібралися на мітинг біля Каштанового скверу Миколаєва, де виступили лідери опозиції.

 

13 червня, Луганськ

У Луганську біля Пілону Слави пройшла акція проти законодавчої діяльності ВО "Свобода". Її ініціювала Партія регіонів.

Люди висловили свій протест проти законопроекту, зареєстрованому депутатами від фракції ВО "Свобода" Іриною Фаріон та Юрієм Михальчишиним щодо вилучення терміну "Велика Вітчизняна війна" з нормативно-правових актів та навчальної літератури. Вони переконані, що така ініціатива — це "спотворення історичної правди".

Під час акції відбувся перфоманс, де представники "Молодих регіонів" відправили неофашизм у вигляді опудал "Ірини Фаріон" і "Юрія Михальчишина" на звалище історії. Також під час акції було прийнято звернення Антифашистської асамблеї Луганщини. Всього у заході взяло участь близько 30 осіб.

 

13 червня, Одеса

Приїзд народного депутата від ВО "Свобода" Ірини Фаріон до Одеси викликав багато суперечок, які дійшли до бійки. До Одеського культцентру, куди приїхала нардеп, прийшли близько 100 представників обох протиборчих сторін — прихильників та супротивників "Свободи".

В результаті, поки Фаріон виступала у культцентрі, під його стінами між ними сталася бійка представників "Свободи" і "Молодіжної єдності". Внаслідок бійки постраждали щонайменше двоє людей.

Міліція в кількості близько 50 співробітників намагалася розняти тих, хто бився, але сутички виникали одна за одною. В результаті, правоохоронці викликали на підмогу "Беркут".

 

14 червня, Київ

Громадські активісти принесли комбінацію з трьох пальців керівнику Київського обласного Центру СНІДу - як відповідь на здирництво.

Напередодні хворі поскаржилися, що не всім офіційно зареєстрованим віл-інфікованим надають необхідні ліки, які вони мають отримувати. Вони звернулися до громадських організацій за допомогою і ті попросили у медпрацівників дані про кількість хворих і те, кому насправді надається медична допомога та ліки. Натомість медпрацівники зажадали за цю інформацію грошову винагороду.

В результаті, близько 10 активістів принесли головному лікарю Київського обласного Центру СНІДУ велику "золоту" дулю. Менші дулі роздавали перехожим. Виправити помилку підлеглих пообіцяли. Активісти ж пообіцяли передати прокуратурі свою заяву щодо здирництва.

14 червня, Одеса

Одеські активісти, які вимагали зняття з порядку денного міськради Генплан, відсвяткували в центрі міста свою перемогу у зв'язку зі зняттям питання про затвердження Генплану з порядку денного сесії міськради. У зв'язку з цим громадські працівники розпили пляшку шампанського.

Водночас, вони заявили, що мітинг на Думській площі, запланований на 18 червня, все одно відбудеться. Представники громадської групи "Генеральний протест" розвісили навколо скверу будівельну стрічку і таблички з написом "Цей сквер захистили одесити. Боротьба триває! ".

 

Зараз ви читаєте новину «Битва за Фаріон в Одесі та голодування хлібопекарів у Києві - 10 акцій протесту тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

63

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути