середа, 11 травня 2011 11:54

Більшість українців готові пожертвувати власними свободами заради порядку

Більшість українців готові пожертвувати власними свободами заради порядку

У період з 20 по 31 березня 2011 року компанією Research & Branding Group було проведене дослідження суспільної думки населення України щодо вивчення ставлення українців до особистої свободи і оцінки найбільш вільних країн. Збір інформації проводився методом особистого інтерв'ю в 24-х областях України й АР Крим. Респонденти відбиралися по квотній вибірці, яка репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю й віком. Обсяг вибіркової сукупності склав 2075 чоловік. Очікувана середня помилка вибірки становить +-2,2%. Дані у відсотках

Кожен п'ятий українець (17%) під поняттям "свобода" має на увазі свободу, право вибору. Незалежність як поняття "свободи" мають на увазі 15% респондентів і свободу слова як еквівалент "свободи" розуміють 13% українців.

У регіональному розрізі жителі Західної України (21%) більшою мірою, ніж жителі Центру (11% і Південного Сходу (9%) під "свободою" мають на увазі свободу слова, а для населення південно-східних областей (18%) "свобода" більшою мірою, ніж для жителів центрального (12%) і західного (13%) регіонів, асоціюється з незалежністю.

Серед запропонованих варіантів визначення "свободи" жителі України вибрали, передусім, визначення "свободи" як можливості робити усе, що не шкодить іншій людині (32%). Визначення "свободи" як незалежності від впливу зовнішніх обставин (27%), для 23% респондентів щонайближче визначення "свободи" як наявність вибору.

У регіональному розрізі для 37% жителів Заходу і 34% жителів Центру України "свобода" - це передусім можливість робити усе, що не шкодить іншій людині, тоді як для 31% жителів Південного Сходу - можливість робити усе, що не шкодить іншій людині.

Відносна більшість українців (40%) вважають себе в цілому вільними, тоді як не вільними себе вважають 26% респондентів. Як вільними так і не вільними себе вважають 34% опитаних.

У регіональному розрізі рівень особистої свободи вище оцінюють жителі Західної (47%) і Південно-східної України (40%), ніж жителі центральних областей (34%).

Українське суспільство 42% українців визначають як в цілому не вільне, вільним українське суспільство вважає 19% респондентів. Як вільним, так і не вільним українське суспільство сприймають 39% опитаних.

У регіональному розрізі як частково вільне, а частково ні українське суспільство характеризують жителі Заходу України (43%), тоді як жителі Південного Сходу (47%) і Центру (41%) вважають українське суспільство в цілому не вільним.

Більшість українців (77%) згодні з твердженням, що повна свобода в сучасному суспільстві неможлива. 59% респондентів згодні, що для суспільства важливішим є порядок, ніж збереження особистих свобод громадян.

Найбільш вільними країнами світу, на думку українців, є США (30%), Німеччина (19%), Франція (12%), Швейцарія і Великобританія (по 11%).

Зараз ви читаєте новину «Більшість українців готові пожертвувати власними свободами заради порядку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути