Ексклюзиви
понеділок, 28 січня 2013 15:03

Бій під Крутами відтворили кольоровим драже і кетчупом
8

Пасажири електрички Київ - Ніжин читають газету
Фото: Фото: Артем Захарченко
Станція "Крути" Південно-Західної залізниці
Меморіал пам'яті героїв Крут
Артем Захарченко розкладає жовте й блакитне драже
Павло Зуб'юк за допомогою кетчупа й драже відтворює хід бою при Крутах

У неділю, 27 січня, п'ятеро киян влаштували перфоменс на території Меморіалу пам'яті героїв Крут, який розташований на станції "Крути", між Ніжином та Бахмачем.

Вони четвертий рік поспіль спеціально для електричок Ніжинського напрямку випускають газету "Крути" і безкоштовно роздають її пасажирам дорогою від столиці й назад. Цього року ще зробили на снігу поміж рейками інсталяцію бою за допомогою різнокольорових драже та кетчупу. Зняли це на відео, щоб потім викласти в мережі невеликий фільм, змонтувавши з коментарями і спогадами про події при Крутах.

Нагадаємо, 95 років тому, 29 січня 1918-го на станції Крути загинули бійці студентського куреня в сутичці з більшовицькою армією Муравйова.

"У цьому номері газети, на відміну від попередніх, наші автори менше говорили про історію  і більше про сучасність, - розповів Gazeta.ua один із організаторів акції Павло Зуб'юк. - Бій під Крутами - це передусім символ. Символ того, що навіть ідейна і героїчна боротьба може закінчитися поразкою. Власне, в цей день я вважаю за потрібне дати простим пасажирам електричок привід задуматися: а що ж ми можемо зробити для того, щоб Україна врешті перейшла від нечисленних "моральних перемог" до постійних перемог реальних?".

Учасники акції розповідають, що люди в електричці брали газету переважно охоче. Часто запитували, до якої організації належать. Доводилося щоразу пояснювати, що жодна політична партія до цього не має стосунку, друк газети оплатили приватні особи.

"Були такі пасажири, які нічого не чули про бій під Крутами, - говорить ще один організатор мандрівки, Артем Захарченко. - Але мешканці цього села розповідали перекази старших людей про ті події, про те, як хлопців забороняли ховати. І вони лежали недалеко від сусіднього села Печі, аж поки по них не приїхали родичі."

Деякі пасажири були незадоволені, що хлопці й дівчата продираються крізь переповнений вагон. "Вибори давно пройшли, а вони знов макулатуру роздають", - бурчали.

Працівники меморіалу вже впізнають молодих активістів. Запросили їх зігрітися до кухні при музеї і пригостили чаєм із калиною.

 

Зараз ви читаєте новину «Бій під Крутами відтворили кольоровим драже і кетчупом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути