четвер, 29 січня 2009 10:06

29 січня - річниця битви під Крутами

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Минулого року для президента й урядовців під Крутами, на Чернігівщині, інсценізували бій українських частин із комуністами
Минулого року для президента й урядовців під Крутами, на Чернігівщині, інсценізували бій українських частин із комуністами

Сьогодні в Україні згадують події 29 січня 1918 року, відомі як бій під Крутами. Цього дня на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів на північний-схід від Києва відбувся бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300-ми національно-свідомими київськими студентами, що захищали підступи до Києва. Бій тривав 5 годин.

У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, — та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крутів.

Існувало багато версій, чому сталися трагічні події під Крутами. У загибелі студентів звинувачували керівництво українських збройних сил, яке кинуло їх напризволяще перед загрозою сильного і небезпечного ворога. Останні розвідки доводять, що командування армії УНР розуміло стратегічну важливість оборони бахмацького напряму. Туди передбачалося відправити частину Гайдамацього кошу Слобідської України на чолі з Симоном Петлюрою, але ці плани зазнали краху через січневі події у Києві.

Вже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві.

Тіла 27 вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей вчинок київської молоді героїчним.

Десятиліттями історія бою або замовчувалась, або обростала міфами і вигадками, як в закордонній, так і у вітчизняній історіографії. Лише згодом, у 2006 році на місці бою встановлено пам"ятник i у 80-ті роковини бою монетним двором випущено в обіг пам"ятну гривню.

Сьогодні о 10 годині Віктор Ющенко покладе квіти до пам"ятного знака Героям Крут у Києві на Аскольдовій могилі. Потім президент виступить у Будинку офіцерів з нагоди Дня подвигу Героїв Крут. Також сьогодні Ющенко відвідає Меморіал подвигу героїв Крут у Чернігівській області, повідомляє ТСН

Зараз ви читаєте новину «29 січня - річниця битви під Крутами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути