понеділок, 02 лютого 2009 19:01

Сто скаутів відтворили бій під Крутами

31 січня близько сотні киян поїхали до селища Крути на Чернігівщині, аби вшанувати пам"ять 500 студентів, які 29 січня 1918-го загинули в бою з 4-тисячною армією більшовиків.  

— Вирішили їхати в Крути з двома друзями ввечері. Спати лягли о четвертій ранку, о шостій вже пішли на вокзал. На експрес квитків купити не встигли. На пероні дістали один квиток — хлопець з організації "Пласт" віддав безкоштовно зайвий. Провідники спершу брати не хотіли. Потім один почув, що хочемо до Крут, тоді впустив у вагон, — розповідає "ГПУ" киянин Сергій Бабенко, 23 роки, у потязі Київ–Конотоп.

Він із друзями потрапив у вагон, в якому їхала група з 60 скаутів, віком від 11 до 18 років.

До Крут потяг прибув об 11.11. Скаути рушили колоною до місця бою — кургану з хрестом. Кілька років тому поряд побудували меморіальний комплекс. Від станції до нього йти менше кілометра. Скаутам дають 7 хв. на переодягнення у форму пластунів. Верхній одяг одягати заборонено. Діти стоять перед меморіалом 15 хв. у самих сорочках. Після хвилини мовчання всі разом читають "Отче наш". Опісля їм дозволяють одягтися. Усі чимдуж біжать до речей.

Потім кияни влаштували інсценізацію бою, діти стріляли зі стрітбольної зброї, сховавшись за мішками.

Неподалік меморіалу стоїть кілька старих дерев"яних вагонів. У них буде відкрито музей пам"яті героїв Крут, який почали будувати торік. Поки в ньому мало експонатів: кілька світлин, зброя, однострої студентів і більшовиків.

Кілька людей із громадської організації "Спас" залишилися ночувати в Крутах, аби не змерзнути, розпалювали вогнища. Більшість повернулися до Києва експресом о 15.08.

Зараз ви читаєте новину «Сто скаутів відтворили бій під Крутами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути