понеділок, 29 січня 2007 10:34

Про загиблих під Крутами знімуть фільм

Про загиблих під Крутами знімуть фільм

Сьогодні українці відзначають 89-річницю трагічних подій під залізничною станцією Крути (Чернігівська область), коли в бою з більшовицькою армією загинули 300 українських студентів та юнкерів.

Актор столичного Молодого театру Ярослав Гаврилюк разом із івано-франківським письменником Василем Портяком написали кіносценарій про цей бій. За словами Гаврилюка, це буде художній фільм із документальними кадрами. Актор каже, що хотів би аби у фільмі зіграли Остап Ступка та Ада Роговцева.

29 січня 1918 року поблизу Крут студенти київських вузів ціною свого життя намагалися стримати наступ більшовицької армії Муравйова - усі вони загинули. Супротивник був затриманий на два дні. Проте остаточний наступ більшовиків зупинити не вдалося. Скоро Центральна Рада була вимушена евакуюватися з Києва.

Лише за часів незалежності подробиці цього бою набули широкого розголосу. Вчинок київських студентів згадують як прояв найвищого патріотизму. Цього року пам"ять загиблих українців вшанують у Крутах, біля Аскольдової могили в Києві відбудеться поминальний молебень, усі охочі пройдуть скорботною ходою від станції метро Арсенальна до Аскольдової могили та покладуть квіти до пам"ятника героям Крут.


"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Про загиблих під Крутами знімуть фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі