вівторок, 12 лютого 2008 19:25

Неписьменний американець 17 років викладав в школі

Неписьменний американець 17 років викладав в школі
Американець Джон Коркоран 17 років викладав в одній з середніх шкіл Каліфорнії, не уміючи ні читати, ні писати.

В початковій школі, Коркоран так і не зумів освоїти читання і письмо, проте вчителі звертали на це мало уваги - маленького Коркорана зарахували до категорії "дурників" і переводили з класу в клас.

У старших класах Коркоран вже сам почав хитрити, брехати, пропускати уроки, щоб приховати від оточуючих свою неписьменність. Велику частину часу він проводив в кабінеті директора.

Батьки ж, коли їх викликали в школу, говорили, що у їхньої дитини немає ніяких складнощів при читанні і письмі, просто він емоційно неврівноважений і має психологічні утруднення.

Коркоран продовжив брехати і шахраювати і в середній школі. Він крав тести, просив друзів виконувати за нього завдання, підроблював документи і в 1956 році отримав-таки свій диплом.

"Я не міг ні читати, ні писати, але я міг "читати" систему і "читати" людей", - згадує Коркоран. Він продовжив своє "навчання" TexasWestern College, який закінчив в 1961 році із ступенем бакалавра в області освіти.

Відразу після цього він влаштувався викладачем в середню школу OceansideSchool District в Каліфорнії, де відпрацював 17 років. Не знаючи грамоти, він робив ставку, за власними словами, "на усну і візуальну освіту".

Крім того, в класі були завжди присутні асистенти, які займалися письмовими завданнями і перевіряли роботи учнів. Паралельно Коркоран приторговував нерухомістю і досяг помітних успіхів на цьому терені.

Лише поступово, з віком, в ньому прокинулися гіркота від усвідомлення свого недоліку і розкаяння совісті. "Як вчителеві мене страшно пригнічувало те, що я ось учу дітей, а сам не умію читати, - признався Коркоран. - Мені стало соромно за себе, за всю нашу країну, за наші школи, в яких дітей не можуть навчити читати!"

У 48 років він зважився знов піти вчитися. Таємно він записався на один з курсів і вже через рік зміг читати на рівні шостого класу. "Я просто оптиміст, який ніколи не залишає надії, вірить в неможливе і чудеса", - зізнався Коркоран. Зараз він адвокат, що спеціалізується в області освіти, повідомляється на сайті телеканалу 10news.com.

Зараз ви читаєте новину «Неписьменний американець 17 років викладав в школі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути