вівторок, 01 жовтня 2019 07:40

Без дрібних монет і за новим часом: чого чекати українцям у жовтні

З 1 жовтня набуває чинності низка законодавчих нововведень. Переважно зміни відбудуться у соціальній та економічній сферах.

Автор: seminars.dtkt
  Монети номіналом 1, 2, 5 копійок виходять з обігу
Монети номіналом 1, 2, 5 копійок виходять з обігу

З обігу виведуть дрібні монети

Монети номіналом 1, 2, 5 копійок виходять із обігу. Упродовж року їх можна обміняти на банкноти інших номіналів у відділеннях різних банків. Потім ще протягом двох років у державних - Приватбанку, Ощадбанку, Національному банку.

"Також почнемо вилучати з готівкового обігу монети номіналом 25 копійок. Якщо вони потраплять до банку, то там і залишаться. Назад не повертатимуться в обіг. Вивід цих монет дозволить українцям швидко проводити всілякі розрахунки", - пояснює заступник голови Національного банку України Сергій Холод.

Введуть електронний документообіг

Працівники органів влади перестануть пересилати документи в паперовому вигляді. Усе відправлятимуть електронною поштою.

"Починаємо з кадрового документообігу. Тільки на канцелярію навколо кадрових документів витрачаємо 50-100 мільйонів гривень щорічно. Наприклад, можна заборонити подачу документів на прийом на роботу або на конкурси в паперовій формі. Пропоную скасувати трудові книжки. Перевести в цифру весь обіг, який стосується конкурсів, найму, відпусток, відряджень, звільнень. Оцифрувати архів, скасувати закони, які зобов'язують зберігати паперові справи 75 років. Для цього нам доведеться поміняти кілька законів і постанов", - уаже міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет.

Водії мають їздити з увімкненими фарами

З 1 жовтня водії мають не забувати вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар на заміських дорогах. Це правило застосовують, бо у холодну пору року скорочується світловий день. Тому виникає необхідність підвищити видимість на дорозі в денну пору доби не лише в темний час. Це правило діятиме до 1 травня. За порушення водії зобов'язані платити 425 грн штрафу.

Автор: ua.news
  З 1 жовтня треба вмикати фари на заміських дорогах
З 1 жовтня треба вмикати фари на заміських дорогах

Змінили рахунки для сплати податків

Державна податкова служба України змінить реквізити рахунків для сплати податків і зборів. На нововведення вплинуло запровадження міжнародного стандарту номера банківського рахунку. Нові номери рахунків для сплати податків можна дізнатися на сайтах регіональних відділень податкової служби у рубриці "Бюджетні рахунки". https://www.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/

Востаннє переводять годинник на зимовий час

У ніч на 27 жовтня о 4:00 Україна востаннє перейде на зимовий час. Стрілки переведуть на годину назад. Літній час скасовують взагалі.

"Навесні на літній час українці більше не переходитимуть. Україна залишиться на зимовому часі", - сказав заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства 40-річний Тарас Качка.

Автор: goloskarpat
  Україна востаннє перейде на зимовий час
Україна востаннє перейде на зимовий час

Почав діяти найдешевший тариф на електроенергію для опалення житла

Споживачі електроенергії можуть із 1 жовтня користуватись тарифом на електроенергію "Електроопалення", який діє протягом 7 місяців. Хто опалює будинок електрокотлами, може отримувати щомісяця ліміт – 3 тис. кВт електроенергії за найдешевшим діючим тарифом. Уночі 1 кВт нічної електрики коштуватиме 45 копійок, удень - 90 коп.

Опалювальний сезон у жовтні цьогоріч розпочнеться, коли середньодобова температура повітря протягом 3 днів становитиме нижче 8 градусів тепла. У кожному регіоні влада самостійно вирішує, коли вмикатиме опалення.

Змінили будівельні норми

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновили державні будівельні норми. Зміни стосуватимуться проектування готелів. Більше уваги змусять приділяти пожежній безпеці будівель.

У готелях мають бути нові сучасні системи пожежогасіння. Мають бути вільними під'їзди до будівлі і до всіх евакуаційних виходів і входів, що ведуть до пожежних ліфтів. Готелі можна облаштовувати до 3-го поверху громадських будівель і багатоповерхівках. Але обов'язково мають бути окремі виходи евакуації. Нові зміни передбачають облаштовувати у готелях вхід лише за безконтактними картками. У номерах 3-зіркових готелів і вище – додатково облаштовувати системи охоронної сигналізації.

Бонусні вихідні

У жовтні на українців чекають бонусні вихідні. Загальна кількість робочих днів наступного місяця становить 22. А от вихідних і святкових буде 9 днів. 14 жовтня в Україні відзначатимуть одразу три свята: Покрову Пресвятої Богородиці, День захисника України і День українського козацтва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну накриє потужна магнітна буря: як вберегтися

Єдиний електронний квиток на проїзд у громадському транспорті

У Києві отримують єдиний електронний квиток, який діятиме у всіх видах муніципального транспорту. Старі "зелені" картки метро замінять новими "Київ смарт кард". Коштує така 50 грн. Картка перестає працювати, якщо нею не користуються 364 дні. Гроші за невикористані поїздки повернути не можна. Водночас власник картки може заблокувати її через колл-центр або у персональному електронному кабінеті. Це знадобиться тим, хто загубив картку і не хоче втрачати поїздки.

Стартує призов до армії

З 1 жовтня стартує осіння призовна кампанія до армії. Триватиме до грудня. На строкову службу покличуть громадян віком 20-27 років. Планують піти служити понад 9 тис. людей.

"З 18 років теж можна служити за бажанням. Зараз ми розсилаємо повістки, то приходять до військкомату хлопці різного віку, як 18-річні, так і 20-річні. Призваних чоловіків не відправлятимуть на завдання на лінію фронту в зоні ООС на Донбасі", - каже Gazeta.ua військовий комісар Вінницького військового об'єднаного комісаріату Олександр Данилюк.

У жовтні на українців чекають довгі вихідні, пов'язані зі святкуванням Дня захисника України 14 жовтня. Згідно з Кодексом законів про працю, загальна кількість робочих днів наступного місяця становить 22. Вихідних і святкових днів у жовтні буде 9.

Зараз ви читаєте новину «Без дрібних монет і за новим часом: чого чекати українцям у жовтні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути