субота, 30 листопада 2019 11:22

Беркутівці наче були запрограмовані на лють: як мітинг на Майдані переріс у Революцію гідності
5

Сьогодні, 30 листопада, виповнюється шість років з тих пір, як на Майдані в Києві бійці "Беркута" побили студентів, що вийшли на акцію в підтримку євроінтеграції України.

Моторшне побиття студентів на Майдані 6 років тому: як це було
Фото: Експрес
Моторшне побиття студентів на Майдані 6 років тому: як це було
Моторшне побиття студентів на Майдані 6 років тому: як це було
Моторшне побиття студентів на Майдані 6 років тому: як це було
Моторшне побиття студентів на Майдані 6 років тому: як це було

Незважаючи на те, що в справі багато постраждалих, чимало фото- і відеодоказів, винні в цьому злочині не покарані, пише segodnya.

Найближчим часом так звані "майданівські справи", що знаходяться наразі в Генпрокуратурі, будуть розподілені між кількома правоохоронними органами.

Як сказав напередодні президент Володимир Зеленський, за прокуратурою залишиться контролююча функція.

Студентів били кийками, добивали ногами та намагались знищити. Це звіряче побиття дітей в ніч на 30 листопада 2013 року стало переломною точкою Революції Гідності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У книжку про Майдан увійшло 200 історій

Десятки побитих та затриманих дітей – те, що українці вже не змогли пробачити Віктору Януковичу та його режиму, пише 24tv.

Як це було

29 листопада 2013 року. Близько 20:00 на Майдані Незалежності зібралось декілька сотень активістів. Переважна більшість активістів – студенти та молодь. Приблизно о 22:00 на Май-дан приїхали комунальники, які заявили про свій намір встановити новорічну ялинку. Вони почали огороджувати щитами частину площі навколо стели Незалежності. Водночас до цьо-го місця почали стягувати близько двох тисяч правоохоронців.

Близько 4:00 ранку, коли на Майдані залишилось зовсім небагато людей, спецзагін "Беркут" пішов на штурм. Затиснутим щитами та правоохоронцями, активістам не було куди бігти.

Зачистка Майдану тривала близько години. В результаті наступу силовиків десятки людей були жорстоко побиті, серед них багато студентів. Чимало з них приїхали з інших областей України.

35 людей міліціонери затримали, але згодом відпустили. Проти учасників мітингу відкрили два кримінальних провадження – за статтями "спротив представникам влади" і "хуліганство".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У річницю Майдану на вулицю вийшли п'ять тисяч людей

На відеозаписах, оприлюднених в інтернеті, було видно, як бійці "Беркуту" витісняли людей з-під монументу Незалежності, б'ючи їх кийками та ногами. Декого продовжували бити навіть після того, як він упав. Міліціянти у повній бойовій екіпіровці, наче запрограмовані на лють і абсолютне насилля роботи, гналися за своїми беззбройними жертвами, переслідуючи тих далеко за межами Майдану.

Жорстокість працівників "Беркуту" була вражаючою. Окремі міліціонери та бійці Внутрішніх військ допомагали активістам рятуватися від силовиків і були шоковані побоїщем.

Для багатьох єдиним прихистком став Михайлівський монастир, який відкрив свої двері для переслідуваних правоохоронцями активістів. Там вони могли зігрітись, перепочити та знайти загублених – у центрі Києва блокувався мобільний зв'язок та інтернет, тож пошуки також вимагали значних зусиль.

Зранку кияни, дізнавшись про побиття дітей на Майдані, почали збиратися біля стели Незалежності на Майдані. Вже 1 грудня на Майдан вийшли сотні тисяч людей.

Автор: Експрес
  Моторшне побиття студентів на Майдані 6 років тому: як це було
Моторшне побиття студентів на Майдані 6 років тому: як це було

Президент Володимир Зеленський каже, що відбувається реальна реформа прокуратури. Україна нарешті отримає справедливу, орієнтовану на суспільство прокуратуру, яка буде прикладом для всіх інших органів правопорядку.

Насамперед це стосується злочинів, скоєних на Майдані Незалежності у 2013-2014 роках. Окремо зауважу, що 3 грудня першим питанням порядку денного Верховної Ради будуть дуже важливі зміни до закону про Державне бюро розслідувань. Ніхто не дозволить зливати справи Майдану.

Зараз ви читаєте новину «Беркутівці наче були запрограмовані на лють: як мітинг на Майдані переріс у Революцію гідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути