вівторок, 11 вересня 2007 12:02

Бельгія на межі розколу: Фландрія погрожує відокремитися

Бельгія на межі розколу: Фландрія погрожує відокремитися
У Бельгії на тлі безперервної політичної кризи у наступ пішли фламандські націоналісти. Виступаючи перед депутатами регіонального парламенту Фландрії, лідер ультраправої партії "Фламандський інтерес" Філіп Девінтер порівняв бельгійську державу з хворим в термінальній фазі і заявив, настав час розпочати "евтаназію". Він запропонував парламенту розглянути проект про проведення у Фландрії референдуму про проголошення незалежності регіону: "Мені здається, у нашій країні більше нічого неможливо зробити. Політична криза продовжується ось вже 92 дні. Валлони не хочуть приймати жодної з пропозицій ні депутатів Фландрії, ні фламандського уряду. Це означає, що нам самим, тобто парламенту і уряду Фландрії, належить ухвалити рішення про оголошення незалежності."

Втім решта фламандських депутатів досить прохолодно зустріла ініціативу націоналістів. Глава регіонального уряду закликав продовжувати переговори з франкомовними партіями. У перспективу розколу Бельгії не вірить і член патріотичної організації "За єдину Бельгію" Мішель Брейдель де Гренінге: "Більшість бельгійців, незалежно від того дотримуються вони правих, лівих або центристських поглядів, - за єдину Бельгію. І лише радикали намагаються розпалити конфлікт франко- і нидерландофонами."

У червні у Бельгії пройшли парламентські вибори, але провідні політичні партії країни досі не можуть домовитися про формування уряду. Камінь спотикання - різне ставлення до федерального устрою Бельгії. Нідерландофони мають намір провести реформу з метою надання більшої незалежності регіонам. Франкофони виступають проти, повідомляє  Euronews.

Зараз ви читаєте новину «Бельгія на межі розколу: Фландрія погрожує відокремитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути