Ексклюзиви
четвер, 16 серпня 2007 13:22

Балога сумнівається в професіоналізмі міністра палива й енергетики

Глава Секретаріату Президента Віктор Балога вважає неефективною діяльність Міністерства палива й енергетики в сфері забезпечення України природним газом.

Про це сказано в повідомленні прес-служби Президента з посиланням на слова Балоги.

На його думку, політика нинішнього уряду в сфері газопостачання, яку втілює Міністерство палива й енергетики, створює серйозні загрози економічним інтересам держави.

Він вважає, що Україна не має мінімально необхідного запасу газу для впевненого проходження осінньо-зимового періоду, оскільки з більш ніж 20 млрд. куб. м природного газу, закачаних у підземні сховища, близько 16 млрд. належать компаніям-нерезидентам.

Зокрема, 7 млрд. куб. м газу належать компанії "РосУкрЕнерго", 8,8 млрд. куб. м - спільному підприємству "Укргаз-Енерго".

Станом на 1 серпня, за даними Секретаріату, "Нафтогаз України" володів лише 2,2 млрд. кубометрів газу.

"Як з"ясувалося, власних запасів вуглеводнів у країні не створено. Те, що перебуває в наших підземних сховищах, нам зовсім не належить. Газотрейдери-монополісти цілком можуть призначити за газ позахмарну ціну", - вважає Балога.

Він додав, що в результаті волаючого непрофесіоналізму Минтопэнерго вже взимку цього року держава ризикує виявитися в умовах твердого й виснажливого для економіки цінового диктату.

Балога також звернув увагу, що через високі ціни на газ житлово-комунальне господарство може виявитися не готовим до зими.

"Заспокійливі заяви урядових чиновників про досягнення прийнятних цін спростовуються росіянами. Уже серпень, а наша країна й досі не знає, по чому купуватиме блакитне паливо в наступному році", - сказав він, додавши, що відкладання конкретних домовленостей послабляє, насамперед, позиції України.

Балога не виключив, що незабаром питання енергетики буде розглянуте на спеціальній нараді за участю Президента Віктора Ющенка й прем"єр-міністра Віктора Януковича, де міністр палива й енергетики Юрій Бойко буде особисто звітувати за стан справ у галузі.

Як повідомляло агентство, "Нафтогаз України", за оперативним даними на 15 серпня, нагромадила 26,5 млрд. куб. м природного газу в підземних сховищах.

Власні запаси газу компанії в ПХГ становлять понад 5,5 млрд. куб. м, що в 4,5 рази більше порівняно з аналогічним показником 2006 року (1,2 млрд. куб. м).

Запаси газу спільного підприємства "Укргаз-Енерго" перевищують 13 млрд. куб. м, що в 2,4 рази більше, ніж в 2006 році.

Ющенко вважає, що Кабінет Міністрів не зацікавлений у поліпшенні фінансового стану Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

У січні-червні 2007 року "Нафтогаз України" одержала чистий неконсолідований прибуток 301,7 млн. гривень, повідомляють Українські Новини.

Зараз ви читаєте новину «Балога сумнівається в професіоналізмі міністра палива й енергетики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути