четвер, 27 серпня 2009 08:35

Аварію на Саяно-Шушенській ГЕС порівняли з Чорнобилем

Аварію на Саяно-Шушенській ГЕС порівняли з Чорнобилем

Глава МНС Сергій Шойгу назвав аварію на Саяно-Шушенській ГЕС, в результаті якої загинула 71 людина і ще четверо числяться зниклими безвісти, "Чорнобилем без радіоактивних наслідків". Ця заява прозвучала в ефірі радіостанції "Эхо Москвы".

Міністр, проте, відзначив, що на відміну від Чорнобиля, станцію можна і потрібно відновити. За словами Шойгу, в даний час на Саяно-Шушенській ГЕС працюють 156 співробітників МНС, які розшукують зниклих безвісти і контролюють демонтаж устаткування.

Крім того, в інтерв"ю радіостанції Шойгу сказав, що главреду видання "Новий фокус" Михайлу Афанас"єву слід вибачитися перед рятувальниками, які вели роботи на ГЕС в перші дні після аварії. Нагадаємо, журналіст розмістив в своєму блозі повідомлення, в якому стверджувалося, що рятувальники не допомагають живим людям, які залишилися в "повітряних мішках" на затоплених ділянках ГЕС.

Згодом Афанас"єва звинуватили в наклепі, відносно журналіста було порушено кримінальну справу. Сергій Шойгу розповів, що повідомлення Афанас"єва з"явилося вже після того, як співробітник МНС Олександр Барковський, який почув з-під завалів стукіт, врятував одну людину, яка вижила під час аварії. Відразу після цього рятувальники обстежили всю територію машинного залу і змогли знайти ще одну людину, яка вижила.

При цьому Шойгу заявив, що не вимагає кримінального переслідування Афанас"єва. "Він мені абсолютно байдужий. Я не кровожерна людина, і бог йому суддя", - сказав міністр.

Аварія на Саяно-Шушенській ГЕС сталась вранці 17 серпня. В результаті події робота станції була повністю зупинена, один з агрегатів частково зруйнований і затоплений. Роботи з відновлення станції, за оцінками фахівців, займуть до чотирьох років. Офіційно причини аварії поки не названі.

ЗМІ (зокрема, британська The Independent) вже порівнювали аварію на ГЕС з Чорнобильською катастрофою 1986 року. Журналісти висловлювали припущення, що аварія приверне увагу російського керівництва до зносу устаткування і необхідності оновлення енергетичного комплексу, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Аварію на Саяно-Шушенській ГЕС порівняли з Чорнобилем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути