четвер, 22 травня 2008 12:13

Астрономи вперше побачили початок народження найновішої (ФОТО)

 
Завдяки вдалому збігу обставин астрономам вперше вдалося спостерігати спалах найновішої (2008d) із самого початку. Унікальні спостереження описуються в статті в журналі Nature.

Спалахи найновіших - один з найважливіших процесів в космосі - досить добре вивчені, проте спостереження за найновішими типу 2008d завжди починалися із запізненням на декілька днів або годин. Щоб спостерігати спалах із самого початку, треба заздалегідь визначити, де він відбудеться, і навести телескопи на відповідну ділянку неба, що практично неможливо.

У січні 2008 року група астрономів під керівництвом Алісії Содерберг (Alicia Soderberg) з Прінстонського університету вивчала за допомогою орбітального телескопа "Свіфт" найновішу 2007uy, що спалахнула в галактиці NGC 2770 приблизно за місяць до того. 9 січня "Свіфт" несподівано зареєстрував дуже могутній рентгенівський сплеск тривалістю близько 400 секунд в тій же галактиці. Припустивши, що це початок спалаху ще однієї найновішої, група Содерберг негайно перемкнулася на нього і оповістила колег по всьому світу. У результаті спостереженням займалися 43 учених з 27 установ.

Спостереження показали, що сплеск дійсно відповідав початку спалаху найновішої (якій було дано назву 2008d) Ibc, що відноситься до типу. Такі найновіші спалахують при колапсі масивних зірок, що втратили до того свою водневу оболонку. У зірці закінчується паливо для термоядерної реакції і під дією власної гравітації ядро коллапсує в нейтронну дірку (або чорну дірку). Зовнішні шари зірки скидаються в навколишній простір з швидкістю біля однієї десятої швидкості світла, утворюючи ударну хвилю. При цьому виділяється величезна кількість енергії.

Група Содерберг отримала перше експериментальне підтвердження тому, що спалахи найновіших такого типу супроводжуються могутнім рентгенівським викидом. 2008d, докладні спостереження за якою продовжувалися місяць, стала однією з найбільш повно вивчених найновіших. Ніяких несподіваних відкриттів зроблено не було. По деяких теоріях, спалахи таких найновіших повинні супроводжуватися гамма-всплеском, проте гамма-всплесків не відбувалося.

Ще одна стаття, присвячена дослідженню SN2008d, подана в журнал TheAstrophysicalJournal. Провідний автор Марьям Модьяз (Maryam Modjaz) з Каліфорнійського університету в Берклі і її колеги спостерігали за найновішою за допомогою декількох телескопів більше ста днів, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи вперше побачили початок народження найновішої (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути