середа, 22 квітня 2009 10:31

Археологи розкопали чотири древньоєгипетські храми на Синаї (ФОТО)

Єгипетські археологи, досліджуючи руїни 3000-річної укріпленої фортеці на Синайському півострові, розкопали чотири древньоєгипетські храми періоду Нового царства (приблизно 1580-1070 до н. е.) епохи правління фараонів XVIII-XIX династій.

Розкопки проводилися єгипетськими археологами під керівництвом Вищої ради у справах старовин АРЄ в містечку Тель-Хабва в районі міста Ель-Кантара, що в чотирьох кілометрах на схід від Суецького каналу в провінції Північний Синай. Це місце свого часу служило відправною точкою військових походів древньоєгипетської армії для захисту східних кордонів держави. Як заявив сьогодні глава Вищої ради у справах старовин Захі Хавас, ця знахідка є однією з найбільших на Синаї.

Укріплене місто було побудоване на стародавній військовій дорозі, що вела через Синай до Палестини, і відомою також як "Шлях Гора" по імені древньоєгипетського божества. Це місто повинне було вражати іноземні делегації, які відвідували Єгипет.

Один з храмів, виявлених на території міста, є, на думку єгипетських археологів, найбільшим древньоєгипетським храмом на Синайському півострові.

Його площа складає 70 на 80 метрів. Ширина стін, складених з саманової цегли, - три метри. Святилище виходить на схід і складається з чотирьох прямокутних залів з підставами, що збереглися, від 34 колон. У храмі виявили чотири зали, розписи на честь фараонів Рамзеса I і II, а також чотири чаші для обряду очищення. Цей храм, вважають учені, слугував важливим релігійним центром на сході Єгипту і є на сьогоднішній день єдиним зразком будівництва з цеглини, що зберігся на Синайському півострові і в дельті Нілу часів Нового царства.

Крім того, як розповів журналістам один з безпосередніх керівників розкопок Мухаммед Абдель Максуд, виявлені на стінах розписи можуть дати нові знання про цю маловивчену епоху. Частина малюнків має відношення до гіксосів - племен азіатських кочівників, що завоювали Єгипет в XVII столітті до н.е., в епоху Середнього царства. Через століття ненавидячі гіксосів єгиптяни об"єдналися і вигнали іноземних правителів, зруйнувавши всі їхні пам"ятники і архіви. "Нове відкриття допоможе пролити світло на численні таємниці тієї епохи і навіть привести до того, що історія Синаю буде переписана", - вважає учений.

Два роки тому в Ель-Кантарі була виявлена одна з найдавніших військових фортець часів Нового царства, оточена масивною стіною заввишки до чотирьох метрів, круглими захисними баштами. Вона була складовою частиною системи фортифікаційних споруд єгиптян. Її побудували на розвалинах ще стародавнішого військового табору - часів правління гіксосів (1650-1550 рр. до н.е.), який охороняв їхню столицю Аваріс.

За матеріалами: ІТАР-ТАРС, NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Археологи розкопали чотири древньоєгипетські храми на Синаї (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути