пʼятниця, 11 січня 2008 13:37

Японія знову надаватиме підтримку США в Афганістані

У п"ятницю, 11 січня, парламент Японії затвердив законопроект, що дозволяє ВМС країни надавати тилову підтримку багатонаціональній ескадрі на чолі з США, яка забезпечує проведення операцій в Афганістані, повідомляє ИТАР-ТАСС. Рішення було ухвалене після довгого протистояння між правлячою коаліцією і опозицією.

Як очікується, в п"ятницю міністр оборони Японії Сігеру Ісіба віддасть наказ про підготовку до відправки есмінця й допоміжного судна в Індійський океан. Вони мають відплисти в другій половині січня і почати діяльність з підтримки багатонаціональної ескадри в лютому.

На думку уряду Японії, очолюваного прем"єром Ясуо Фукуда, місію в Індійському океані слід розглядати як внесок Токіо в боротьбу з міжнародним тероризмом. Затвердження закону було необхідне Японії для зміцнення партнерських відносин з Вашингтоном.

У листопаді законопроект вже був схвалений у нижній палаті японського парламенту, де правляча "Ліберально-демократична партія" і її союзник, центристська партія Комейто, мають понад дві третини голосів. Проте в п"ятницю документ був відкинутий верхньою палатою парламенту, яку контролює опозиція на чолі з "Демократичною партією". На думку опозиції, тилова підтримка багатонаціональної ескадри порушує мирні положення конституції Японії, оскільки здійснюється без санкції ООН.

Але пізніше в п"ятницю нижня палата знову затвердила цей законопроект більшістю в дві третини голосів (340 проти 133), що, згідно конституції, дозволяє їй домогтися ухвалення цього рішення попри негативний висновок верхньої палати.

США вітали рішення Токіо. "Ухвалення закону продемонструвало готовність Японії бути разом з тими, хто прагне зробити світ безпечнішим і толерантнішим", – заявив американський посол у Японії Томас Шиффер, повідомляється на сайті ВВС News.

Нагадаємо, термін дії закону про протидію тероризму, відповідно до якого Токіо надавав підтримку операціям союзників в Афганістані, закінчився 1 листопада 2007 року. Неможливість виконати власне зобов"язання щодо збільшення терміну його дії стало однією з головних причин, що змусили колишнього прем"єр-міністра Японії Сіндзо Абе подати у відставку 12 вересня 2007 року, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Японія знову надаватиме підтримку США в Афганістані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути