понеділок, 31 березня 2008 13:16

Аль-Садр закликав своїх прибічників припинити вуличні бої в Басрі

Духовний лідер іракських шиїтів Муктада аль-Садр в неділю закликав своїх прихильників з "Армії Махді" "покинути вулиці" і припинити сутички з урядовими військами, повідомляє AP.

Одночасно впливовий лідер шиїтів зажадав від глави уряду Нурі аль-Малікі припинити "нелегальні випадкові рейди" проти членів "Армії Махді" і негайно звільнити з ув"язнення шиїтів, заарештованих, за його словами, по політичних мотивах.

Влада Іраку назвали заяву аль-Садра "кроком в правильному напрямі", проте підкреслили, що він поки не закликав своїх прихильників скласти зброю і про яке-небудь перемир"я мова не йде - спецоперація буде продовжена.

Не дивлячись на те, що сутички між "Армією Махді" і урядовими військами в неділю продовжилися, влада Іраку вирішила з 06:00 понеділка відмінити комендантську годину в Багдаді, що діяла з 28 березня. При цьому збережуться обмеження на пересування автотранспорту в районах Багдада, де "Армія Махді" користується найбільшою підтримкою.

Уряд Іраку 25 березня почав масований наступ на бойовиків "Армії Махді" в Басрі. Прихильникам аль-Садра влада висунули ультиматум - скласти зброю до 8 квітня. Операцію, здійснювану іракськими силами безпеки за підтримки американських військовослужбовців, узяв під особистий контроль прем"єр-міністр Нурі аль-Малікі. "Армія Махді" роззброїтися відмовилася і чинить урядовим військам опір, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Аль-Садр закликав своїх прибічників припинити вуличні бої в Басрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути