субота, 04 вересня 2010 15:01

Активісту профспілки комбінату ім. Ілліча у в"язниці зламали руку

Активісту профспілки комбінату ім. Ілліча у в"язниці зламали руку

Двох робочих комбінату ім. Ілліча, які готували акцію протесту, залишили за ґратами.

Одному з активістів Незалежної профспілки при затриманні зламали руку.

Вчора, 3 вересня, в Жовтневому райсуді Маріуполя до восьми годин вечора вирішувалося питання про обрання запобіжного заходу чотирьом лідерам Незалежної профспілки металургійного комбінату ім. Ілліча.

Як вже писала Gazeta.ua, вони збиралися пікетувати збори акціонерів, які відбулися на ММК ім. Ілліча 2 вересня, подали офіційну заявку на мітинг. Але 31 серпня голову профспілки Симоника Ігоря, Кормільцева Олександра, Мартинюка Станіслава, Гогія Миколу затримали за підозрою в шахрайстві та розкраданні в особливо великих розмірах. Рішенням суду двом робочим замінили запобіжний захід на підписку про невиїзд, двох інших залишили під вартою.

Про це Gazeta.ua повідомив голова Конфедерації вільних профспілок Запорізької області СергійЧижов.

"Робочих заводили по черзі, і першим був Олександр, його відпустили на підписку про невиїзд, - розповів Чижов. - А у Миколи, якого завели до суду другим, виявилася зламана рука (загіпсована від зап"ястя до плеча), кисть другої руки обмотана бинтом (у тому місці, де зазвичай залишається слід від наручників). Такий результат "жорсткого затримання". Миколі продовжили термін знаходження під вартою на 7 діб. Причина: не представив доказів того, що є батьком двох неповнолітніх дітей (у нього прізвище не таке, як у дружини). Потім був Станіслав, його так само звільнили. А голові, Ігорю Симонику, продовжили арешт. Суд не взяв до уваги, що у нього малолітній син і дружина на 6 місяці вагітності. Порахували, що сталевар Симоник небезпечний для оточуючих".

На думку Сергія Чижова, кримінальна справа проти робочих сфабрикована з метою придушення протесту робочих.

"Симоник - розливальник стали, про яке шахрайство в мартенівському цеху може йти мова? Наскільки я знаю, ці хлопці затримали на 35 хвилин плавку, причому, це було ще в минулому році. А зараз їх звинувачують в тому, що заподіяли збиток підприємству. Ігор Симоник активно виступав проти політики гендиректора ММК ім. Ілліча Володимира Бойко і тому його товариші вважають, що арешт - це помста. Але я думаю інакше. У мене немає сумнівів в тому, що новий власник хоче раз і назавжди покінчити з незалежною профспілкою. У нас на Запорізькому коксохімічному заводі, який так само належить Ахметову, була схожа ситуація: звільнили всю профспілку. Зараз активісти профспілки деморалізовані. Ті, хто залишився на волі, бояться репресій, так що цілі своєї замовник кримінальної справи досяг. Сумно і те, що в рідній для затриманих маріупольців Донецькій області не знайшлося охочих проявити солідарність і виступити на їхню підтримку".

В наступну п"ятницю, за словами Сергія Чижова, той же Жовтневий райсуд м. Маріуполя вирішуватиме чи продовжити затриманим термін перебування під вартою.

Зараз ви читаєте новину «Активісту профспілки комбінату ім. Ілліча у в"язниці зламали руку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути