понеділок, 22 березня 2021 21:32

"Якщо найбільше шкода шибки — ми мріємо про різні держави"— друзі Влада Сорда

Суд над затриманим під Офісом Президента Україна ветераном і письменником Владом Сордом (Стафійчуком) перенесли на 23 березня. Адвокат клопотатиме про цілодобовий домашній арешт. Тим часом, Gazeta.ua розпитала у друзів Сорда, що вони можуть розповісти про свого колегу та що кажуть про його затримання.

Автор: facebook.com/Oleksandr.Ptah
  Олександр Галкін
Олександр Галкін

Бойовий побратим та екс-пресофіцер 93 окремої механізованої бригади "Холодний Яр" Олександр Галкін:

"Зі Змієм, такий у нього позивний, ми познайомились влітку 2017 року на Луганщині, Влад, як і я тоді, служив в артрозвідці. Мій взвод тільки приїхав з відрядження у Донецькій області. Ми вели артрозвідку для однієї з бригад ЗСУ, до речі дуже результативно. Хороше було літо.

Коли з ним розговорилися, виявилось що в нас є ряд спільних інтерсів. Зокрема, він також займався історичною реконструкцією. І навіть був на одному турнірі в моєму рідному Нікополі. Крім письменництва захоплюється комп'ютерними іграми, історією, фентезі, зброєю. Влад розумна, весела, інтелігентна людина, любить чорний гумор, власне тому ми і потоваришували. Нам було просто спілкуватися. Мені подобається деяка його поезія, хоча я не великий фанат поезії. А книга Влада Сорда "Безодня" увійшла до Довгого списку премії Книга року ВВС-2019.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто такий Влад Сорд, якому світить 7 років за побиті шибки в ОП

З АТО зі Змієм запам'яталась кумедна історія. Йому дуже добре виходило займатись корегуванням артилерії. Але в нього є одна вада — плутає право і ліво. Якось він давав по рації коректуру і каже: "Бачу спалах збоку вежі". Його питають, з якого боку від вежі?. Він: "Ну там, скраю". Мовчання в рації,потім: "Змій, ти що пришелепкуватий? Справа чи зліва?!". А він починає психувати, що не розрізняє право і ліво. Тоді боєць його питає: "Так, Змій, на якій руці татуха?". Він тоді: "Ага, справа бачу спалах!". Ми сильно сміялись.

По пам'яті після Майдану мені було страшно, що повезуть не у відділок, а в лісопосадку

Також активний учасник Революції Гідності. Під час штурму Майдану засвітився на одному вірусному відео, яке гуляє Мережею. Де під музику з гри Мортал Комбат майданівець відбивається від беркутівців двома дрючками. Це був Влад. Таким чином відганяв їх від бабусь, яких менти хотіли побити або "запакувати". І таки відігнав.

Після його затримання ми не спілкувались. Щойно дізнався, що він у поліції, одразу ж його набрав, але, очевидно, він не мав змоги відповісти. До того спілкувався з ним 18 чи 19 березня. Коли його пакують 4 тітухани без знаків розрізнення і не називаючи причини затримання, то це вже схоже на ситуацію в Білорусі. До нього ще швидка приїжджала в ізолятор тимчасового тримання, йому при затриманні руку пошкодили. Також забрали частину одягу і ліки. А після поранення в Іловайську він живе на знеболювальних".

Автор: facebook.com/ksh.fedorowicz
  Кшися Федорович
Кшися Федорович

Письменниця Кшися Федорович:

"За затриманням, яке більше скидалося на викрадення, я стежила від початку. Це було вже в стороні від ОП, коли всі розійшлись і Змій останній в ряду йшов з кількома учасниками додому. Його висмикнули люди в балаклавах, без розпізнавальних знаків, "спакували" в поліцейську машину, де вже сиділи поліцейські, розкидали свідків навколо (молодих людей 18-20 років) і машина поїхала. По пам'яті після Майдану мені було страшно, що повезуть не у відділок, а в лісопосадку. Але свідки гуртом наздогнали одного з чоловіків в балаклавах і затримали. Він дістав з кишені шеврон і сказав, що везуть затриманого у відділок на вул. Московській.

Коли я дивилась стрім з акції протесту, я думала — як Сорд виносить оце мигке світло фаєрів, крики і петарди. Навіть я сіпалась часом, а він після чотирьох років війни, навіть в тисняві у супермаркеті не надто добре почувається. Що вже казати про петарди. Коли я побачила перше відео, закортіло надавати по шапці, але потім мені написали люди, що він був дуже дивним тоді, і я наразі гадаю, що з високою ймовірністю його накрило від петард флешбеком. Показово, що він одразу зреагував, коли його зупинили, погодився і відійшов. Загалом Змій дуже виважений і спокійний, він завжди каже — ну що ти через це злишся, не злися, то не варте.

Нам потрібна така держава, де наші діти не боятимуться поліцейських. Нам не потрібен мусоріат

У нього одне око практично сліпе. Він мені випадково пожарутвав — я кажу, Змію, отут і тут криво в банері, а він каже: Кшисько, шо ти хочеш, я ж сліпий! Окуляри у нього - це тимчасове рішення, там треба корекцію робити. Лікарі сказали, що в такому режимі без окулярів він би ще кілька місяців бачив, а далі би повністю осліп, бо компенсація давала на мозок ще головні болі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фаєри, феєрверки і розбиті вікна ― як під Офісом президента Стерненка вітали (ВІДЕО)

Минулоріч нам з письменником Миколою Палигою ледве вдалось Змія переконати, що він вартий лікування. Він казав: та я ж не можу, братики там померли, а я оце буду по лікарнях вилежуватись. Після Іловайська у нього травма хребта. Але наразі не лікується. Частина виторгу від книг йшла на збір коштів на операцію одного з його близьких родичів. До того були акції на підтримку госпітальєрів, політв'язнів. Гадаю, це характеризує його як людину — все, що стосується його самого він робить в останню чергу і з копняка. Насамперед дбає про близьких і потрібне всім. Минулого тижня звертався у вінницький Veteran Hub по психолога. Йому дуже пекли оці всі вироки, як Андрія Антоненка знову під вартою залишили, і його дочці на подарунок збирали".

Автор: facebook.com/polina.kulakova.1
  Поліна Кулакова
Поліна Кулакова

Письменниця, авторка "Дому Химер" Поліна Кулакова:

"Змій — мій друг, колега, безмежно талановитий поет, письменник, дизайнер, герой України, щирий патріот. Нас 2017 року познайомила його дружина Вікторія Гранецька, коли я приїжджала у Вінницю. Одразу потоваришували, бо він дуже привітний та позитивний. Точно "душа" товариства. Коли слухала історії з війни, то навіть не могла уявити, як він зміг зберегти світло в собі, після всього. Зійшлися на літературі, бо він такий же книголюб, як і я. Ще й талановитий автор. Ще він батько котів. У них з Вікторією в домі знайшли прихісток 6 котиків, практично всі підібрані і врятовані з вулиці.

Так, це Змій на відео розбиває дві шибки у дверях. Так, це було необов'язково. Проте вчорашній протест — протест проти свавілля поліції та мовчання влади. Якщо комусь у цій ситуації найбільше шкода шибки — ми мріємо про різні держави. Нам потрібна така, де наші діти не боятимуться поліцейських. Нам не потрібен мусоріат.

Після затримання з ним поспілкуватися не вийшло. До нього навіть не пустили адвоката! Не випускаю з рук телефон, очікуючи звісток. Хвилююся за його здоров'я, бо напередодні цих подій бачились на форумі військових письменників у Львові, і в останні два дні він погано почувався".

Затриманому після акції на підтримку активіста Сергія Стерненка біля Офіса президента Владу Сорду оголосили підозру в "хуліганстві з використанням зброї". Стаття передбачає до 7 років позбавлення волі.

На думку заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка затриманий не був мирним протестувальником і має відповісти за свої дії.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо найбільше шкода шибки — ми мріємо про різні держави"— друзі Влада Сорда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути