вівторок, 02 серпня 2022 03:25

Як піклуватися про емоційне здоров'я і чому це важливо: поради психологині

Як піклуватися про емоційне здоров'я і чому це важливо: поради психологині
Коли падає рівень емоційного здоров'я, то навіть незначні негаразди здатні викликати панічні атаки чи депресію. Фото: pexels.com

Коли емоційне здоров'я в нормі, то людині здається, що вона може впоратися з будь-якими катастрофами й розв'язати всі проблеми. Однак коли його рівень падає, то навіть незначні негаразди здатні викликати панічні атаки чи депресію.

Емоційне здоров'я – це почуття гармонійності й врівноваженості незалежно від зовнішіх обставин. Людина з високим рівнем емоційного здоров'я проявляє стійкість у періоди стресу. На цьому наголосила психологиня Галина Волошина в коментарі Telegram-каналу "Психологічна підтримка".

Також емоції тісно пов'язані з фізичним станом.

"Якщо раніше люди були ближчими до природи і мали генетичні захисні механізми, що оберігали від захворювань, то нині вони позбавлені такого захисту, і мусять бути не лише фізично розвинутими, а й психічно чи ментально стійкими. Це говорить про те, що необхідно навчитися справлятися з величезним потоком інформації, котрий сьогодні накриває людей, як лавина, відмежовуватися від другорядних проблем, створювати для себе психологічно комфортні умови", – зауважила Волошина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психологиня дала поради чоловікам, як зберегти стосунки під час війни

Експертка зазначила, що турбуючись про тіло, ми забуваємо про душу. Стабільне емоційне здоров'я забезпечує повноцінний розвиток особистості, а саме: інтелектуальний; емоційно-вольовий; комунікативний та духовно-моральний.

"Також сприяє становленню власного "Я" та ефективній самореалізації особистісних властивостей. Тому збереження емоційного здоров'я є дуже важливим для кожного з нас", – наголосила вона.

Для покращення емоційного здоров'я необхідно знаходити час на рухові активності (зарядка, пробіжка, плавання та інше); спілкуватися з близькими та рідними; займатися справами, які приносять задоволення (хобі); проводити час на свіжому повітрі та слідкувати за збалансованим харчуванням.

Один з неробочих способів знизити рівень тривожності – приймати антидепресанти та інші препарати без показань профільного лікаря. Про це пише психологиня Ольга Котляр.

"Пігулки, як і алкоголь, цигарки, можна вважати уникливою формою розв'язання справжніх проблем свого психічного здоров'я", – зазначила вона.

Сподіватися, що завдяки курсу таблеток тривожність стабілізується і почуття безпеки з'явиться згодом марно. Будь-який препарат працює із симптомом, а не з його причиною, наголосила Котляр.

Зараз ви читаєте новину «Як піклуватися про емоційне здоров'я і чому це важливо: поради психологині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути