вівторок, 08 грудня 2009 19:46

Афганістан не зможе забезпечувати свою безпеку ще десятки років

Афганістан не зможе забезпечувати свою безпеку ще десятки років
Сьогодні, 8 грудня, президент Афганістану Хамід Карзай заявив, що його країна протягом ще 15-20 років буде не в змозі самостійно утримувати армію та поліцію такої чисельності і такої боєздатності, які дозволили б йому цілковито забезпечувати безпеку на всій території Ісламської Республіки.

"Ми поки що не в змозі, покладаючись на власні ресурси, утримувати сили безпеки такої чисельності і такої боєздатності, щоб самостійно підтримувати власну безпеку", - сказав Карзай в Кабулі на спільній прес-конференції з главою Міноборони США Робертом Гейтсом.

Глава Ісламської Республіки також закликав своїх західних союзників нарощувати масштаби допомоги Афганістану.

У свою чергу, глава Пентагону у відповідь на запитання про те, як довго США та західні союзники зможуть фінансувати утримання афганських сил безпеки, відповів, що "у нас є розуміння того, що ще протягом певного часу нам доведеться оплачувати утримання афганських сил безпеки". Разом із тим він висловив сподівання на розвиток афганської економіки, що, за його словами, в результаті дозволить "розділити фінансове навантаження з Афганістаном".

Гейтс нагадав про нову стратегію по Афганістану, яку 1 грудня оприлюднив Барак Обама. "Ми передаватимемо афганській стороні, розпочинаючи з липня 2011 року, відповідальність за підтримання безпеки. Це відбуватиметься утому разі, ґрунтуючись на реальності, якщо це дозволить ситуація", - сказав голова американського оборонного відомства.

За його словами, все залежатиме від ситуації в Афганістані. "Наші війська перебуватимуть тут стільки, скільки буде потрібно для того, щоб допомогти афганській стороні завдати поразки ворогові. Ми битимемося на вашому боці до того часу, доки афганська армія не зросте і не зміцніє, не стане такою, щоб самостійно оберігати спокій свого народу", - сказав Гейтс.

Тим часом, голова Об"єднаного комітету начальників штабів Майк Маллен пророкує зростання кількості втрат США в Афганістані. "Зараз найнебезпечніший час, який мені довелося побачити за останні чотири десятиліття, що я прожив в уніформі", - заявив адмірал, виступаючи перед морськими піхотинцями на військових базах в Іллінойсі та Кентуккі.

Зазначимо, за оцінками командувача силами НАТО і ISAF в Афганістані американського генерала МакКрісталла, а також низки військових експертів, Афганістану для цілковитого забезпечення власної безпеки необхідні армія і поліція загальною чисельністю в 400 тисяч осіб.

Нагадаємо, 1 грудня президент США Барак Обама повідомив про збільшення контингенту США в Афганістані на 30 тисяч військових. Глава Білого дому також закликав інші країни скерувати до Ісламської республіки додаткові війська, які допоможуть подолати опір талібів.

Незабаром після цього генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що партнери США з антитерористичної операції в Афганістані скерують туди в 2010 році підкріплення з п"яти тисяч військовослужбовців. Пізніше він повідомив, що це число зросте, і в Афганістан вирушать сім тисяч військових з 25 держав.

Як повідомлялося, сьогодні в Афганістан прибув міністр оборони США Роберт Гейтс.

За матерiалами: Lenta.ru, РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Афганістан не зможе забезпечувати свою безпеку ще десятки років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути