вівторок, 11 серпня 2009 14:25

91-річного нацистського злочинця посадять на довічний термін (ФОТО)

Німецький суд засудив 91-річного нацистського злочинця Йозефа Шойнграбера до довічного ув"язнення за масове вбивство, скоєне в роки Другої світової війни. 26 червня 1944 року офіцер Вермахту віддав наказ знищити мирних жителів одного з італійських сел з метою помсти за вбивство партизанами двох німецьких солдатів.

Мюнхенський суд визнав Шойнграбера винним у вбивстві 10 жителів села Фальцано ді Кортона в Тосканії. Встановлено, що Шойнграбер, який командував ротою саперів, наказав замкнути 11 італійських заручників в будівлі, яку фашисти потім підірвали, - дивом вижив лише один підліток. Ще трьох цивільних німці розстріляли.

Йозеф Шойнграбер після війни жив в Баварії, володів столярною майстернею і брав участь в акціях пам"яті, присвячених полеглим німецьким солдатам. У 2006 роки Шойнграбера заочно засудили до довічного ув"язнення в Італії, але німецька влада не видала свого громадянина іншій країні, і вирок залишився лише на папері.

Розгляд у ФРН продовжувався 11 місяців. Шойнграбер заперечував свою причетність до масового вбивства і говорив, що не віддавав наказу підривати будівлю з людьми.

Безпосередніх свідків вбивства у звинувачення не було. Єдиний заручник, який вижив, також не зміг чітко упізнати офіцера, який віддав наказ. Проте людина, яка працювала в майстерні Шойнграбера після війни, пригадала розмову, в якій екс-офіцер фактично зізнався в організації вбивства.

Суд над Йозефом Шойнграбером, мабуть, став одним з останніх розглядів за участю нацистських злочинців. Восени в Мюнхені судитимуть 89-річного Івана Дем"янюка. Як стверджує звинувачення, він був охоронцем в концтаборі Собібор, а тому причетний до вбивства тисяч єврейських в"язнів. Дем"янюк відкидає звинувачення на свою адресу, повідомляє NEWSru.com.
Зараз ви читаєте новину «91-річного нацистського злочинця посадять на довічний термін (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути