вівторок, 14 липня 2009 17:39

Івана Дем"янюка звинуватили у смерті 28 тисяч людей

Суд німецького міста Мюнхен звинуватив українця 89-річного Івана Дем"янюка у вбивстві 28 тис. людей в часи Другої світової війни. Колишній червоноармієць працював охоронцем у кількох нацистських концентраційних таборах.

Іван Дем"янюк народився 1920 року в селі Дубові Макаренці під Козятином Вінницької області. 1941-го пішов на фронт, потрапив до німців у табір. Згодом почав співпрацювати з ними. До 1944-го був охоронцем у так званих таборах смерті. Слідство встановило: Дем"янюк особисто заводив людей у газові камери та кімнати для тортур.

Після війни українець лишився на території Німеччини. Працював водієм для солдатів американської армії. 1952 року мігрував із дружиною та донькою до США. У документах зазначив: після німецького полону боїться повертатися до СРСР. В Америці змінив ім"я на Джон, оселився у штаті Огайо. Працював автомеханіком.

Наприкінці 1980-х ізраїльський уряд звинуватив Івана Дем"янюка у співпраці з нацистами й масових убивствах євреїв у концтаборі "Треблінка". Його позбавили американського громадянства й депортували до Ізраїлю. Там визнали винним у нацистських злочинах й особливій жорстокості у поводженні з в"язнями таборів. Ті навіть дали йому прізвисько Іван Грозний. Дем"янюка засудили до смертної кари. Однак 1993 року суд з"ясував: Іван Грозний — інша людина, українець із прізвищем Марченко, який після Другої світової зник безвісти. Із Дем"янюка зняли обвинувачення у вбивствах, він повернувся до США.

2002 року американські міграційні служби з"ясували, що українець працював ще в кількох концтаборах — у "Собіборі" й "Майданеку" на території Польщі та у "Флоссенбурзі", Німеччина. Пенсіонера знову позбавили громадянства. Влада США вимагала негайно його депортувати, однак адвокати постійно затягували процес. Пояснювали це станом здоров"я Дем"янюка, який нібито не міг підвестися з інвалідного візка. Навесні 2009 року прихована камера зафіксувала, як чоловік самостійно виходить із магазину й сідає за кермо автомобіля. Наступного дня працівники міграційних служб США забрали його з дому й депортували до Німеччини. Упродовж кількох років у прокуратурі Мюнхена збирали проти нього докази.

Суд над Іваном Дем"янюком розпочнуть восени. Він заперечує свою причетність до вбивств.

Зараз ви читаєте новину «Івана Дем"янюка звинуватили у смерті 28 тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути