четвер, 04 жовтня 2007 09:08

50 років тому почалася космічна ера

50 років тому цього дня почалася космічна ера людства: 4 жовтня 1957 року в СРСР було запущено перший штучний супутник Землі. Кругла кулька з чотирма антенами-вусиками 1440 разів облетіла планету, посилаючи в ефір радіосигнал "біп-біп". Цьому польоту передувала багаторічна робота радянських ракетних конструкторів на чолі з Сергієм Корольовим. Один з них, академік Борис Черток, сьогодні згадує:

"Він увійшов у історію людської цивілізації як перший штучний супутник Землі. Ми його тоді вважали веселою іграшкою Корольова, коли готували цей пуск, і абсолютно не уявляли собі, що так вплине на все людство вихід у космос цьієї простої і по зовнішності, і по внутрішньому вмісту кульки".

Менш як за місяць стартував другий радянський супутник - вже з собакою на борту. А ще за 4 роки у космос полетіла перша людина - Юрій Гагарін, а до словників увійшло нове слово - "космонавт". Потім була перша висадка людей на Місяці. І перша орбітальна космічна станція. Але "спочатку був "Супутник".

Зараз ви читаєте новину «50 років тому почалася космічна ера ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути