Ексклюзиви
понеділок, 21 травня 2012 23:06

30 кілометрів 15 тис. прочан на Львівщині пройшли за 6 годин
23

Фото: Фото: Ірина ЗДЖАНСЬКА

Учора, 20 травня, відбулася рекордна піша проща зі Стрия, що на Львівщині, до монастиря у село Гошів Долинського району на Івано-Франківщині.

У ній взяли участь приблизно 40 тис чол. Майже половина - у вишиванках. Організувала прощу християнська громадська організація "Українська молодь - Христові" Стрийської єпархії.

О 5.00 ранку паломники зібрались на площі перед Катедральним храмом Успіння Пресвятої Богородиці у Стрию. Після 15-хвилинної молебені, рушили на трасу понад 3-кілометровою колоною. Попереду несли хоругви та ікони Божої Матері.

Відстань 30 кілометрів прочани різного віку - від дітей років 8-ми до пенсіонерів років 84 - пройшли за 6 годин. Багато людей ішло босоніж. По дорозі зупинялись у селах біля магазинів. Дехто їв морозиво, пив воду. На вулиці спека +23.

"Ходжу на прощу сюди завжди. Два роки із двадцяти тільки пропустила, бо лежала після інсульту. Колись було гарно, церковних пісень всю дорогу співали. А тепер, бачу, вже того ніхто не робить. Говорять, сміються. Хлопці з дівчатами обнімаються, курять по дорозі", - зауважила прочанка зі Стрия Надія Турус.

Дорогою до прочан постійно приєднувалися жителі придорожніх сіл. Ближче до Гошева колона розтягнулася на 7 км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15 тисяч людей у вишиванках взяли участь у пішій прощі на Львівщині

Об 11.30 більшість паломників піднялися стежкою на Ясну Гору в Гошеві, де розташований монастир та чудотворна ікона Божої Матері. По дорозі зупинялися біля триметрових дерев'яних хрестів, які встановлені між деревами на відстані 100 м.

При вході на подвір'я монастиря тим, хто у вишиванці роздавали маленькі образки. Таким чином представники Книги рекордів Гіннеса України підраховували кількість людей, які прийшли у вишитих сорочках. Результат став рекордним - 15 тисяч.

Хто змучений із дороги, сідав на пагорбах біля церкви на траві.

"Ми прийшли сюди вперше. Восени збираємося женитись. А так, як сьогодні молитимуться за добру підготовку молоді до подружнього життя і дошлюбну чистоту, то й ми прийшли. Перша половина дороги далася легко, на середині - заболіли ноги, в кінці наче друге дихання відкрилося", - розповіла молода пара, лежачи на траві під парасолею. Так молодята захищалися від палючого сонця.

О 12.00 розпочалася свята літургія за участю Апостольського Адміністратора Стрийської єпархії УГКЦ Владики Тараса Сеньківа. У цей час кожен бажаючий міг посповідатися. Священики сповідали одразу біля церкви.

Хто висповідався, ішов набрати цілющої води із джерел, подібних до бюветів. Наприкінці двогодинної Служби Божої священики причащали, ходивши між рядами укляклих прихожан.

На виході з території монастирю кожен міг придбати ікони, вервиці, релігійні книги. Стояли ятки із чаєм, кавою, та булочками.

"Я задоволена. Із серця наче камінь впав. Молилася за чоловікове здоров'я, дітей, онуків. Поставила свічки. Ще з вечора нічого не їла. От попила свяченої води і біжу на автобус", - поділилась Розалія Михайлівна із Моршина.

Назад усі добиралися хто чим міг. Через великий наплив людей і автомобілів створилися кілометрові корки.

Зараз ви читаєте новину «30 кілометрів 15 тис. прочан на Львівщині пройшли за 6 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути