вівторок, 24 червня 2008 10:11

28 тисяч людей зникло в Україні за останні вісім років

Уповноважена з прав людини в Україні Ніна Карпачова занепокоєна масовим зникненням людей та зволіканням правоохоронців у протидії цьому. Лише за вісім останніх років зникло 28 тис. людей. Водночас Гельсінська спілка дорікає самій Карпачовій.

В Україні за період із 2000 року безслідно зникли 28 тисяч людей. Таку статистику оприлюднила прес-служба Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової. У прес-релізі омбудсмена міститься звинувачення на адресу правоохоронців. На думку відомства, правоохоронні органи приділяють недостатню увагу та докладають замало зусиль для розшуку зниклих.

Водночас Ніна Карпачова сподівається, що Верховна Рада ратифікує Конвенцію ООН про захист осіб від насильницьких зникнень. Правозахисник, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко привітав намір Карпачової внести подання про ратифікацію конвенції Президенту Віктору Ющенку.

На думку Бущенка, це має сприяти зміні міліцейської практики, яка триває ще з радянських часів.

"Затримується особа, яка перебуває кілька годин, а то й кілька днів під владою працівників міліції, і це ніде не фіксується. Жертвами такого насильницького зникнення, або затримання, стають мільйони наших громадян".

Разом з тим, правозахисник звинуватив Уповноважену з прав людини у відсутності системних зусиль з контролю виконання державою вже підписаних нею міжнародних конвенцій з прав людини.

Нагадаємо, раніше Українське відділення Гельсінської спілки з прав людини висловило занепокоєння незахищеністю прав дітей в Україні. Держава не піклується про дітей із фізичними вадами та сиріт.

За матерiалами: Німецька хвиля, Корреспондент.

Зараз ви читаєте новину «28 тисяч людей зникло в Україні за останні вісім років ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути