четвер, 30 грудня 2010 11:23

2010 року померли символ Майдану та класик українського кіно
10

26 травня від раку легень на 71-му році життя помер актор Лесь Сердюк. Він знявся в 120 фільмах. Найвідоміші — "Дума про Ковпака", "Як гартувалася сталь", "Легенда про княгиню Ольгу", "Гетьманські клейноди", "Тарас Бульба". Лесь Сердюк прийшов у театр Франка після 60. Доти чотири роки працював у театрі ім. Лесі Українки, потім на кіностудії Довженка.

29 травня у віці 55 років помер Ілько Кучерів. Він був директором фонду "Демократичні ініціативи", одним із засновників Народного руху, колишнім радником В'ячеслава Чорновола. 2010-го у Кучеріва лікарі діагностували рак легенів. Співробітники називають покійного ініціатором проведення перших екзит-полів в Україні, які змусили владу чесно підраховувати голоси на виборах. Ілько, за словами його знайомих, завжди комусь допомагав.

Депутат Київради від БЮТ Олександр Зінченко помер 9 червня. У парламенті IV скликання Зінченко був віце-спікером Верховної Ради. У 2005 році він обіймав посаду державного секретаря України. У лютому 2009 уряд Юлії Тимошенко призначив Зінченка директором Національного космічного агентства України. Він пішов у відставку з цієї посади після призначення уряду Миколи Азарова у березні 2010. 16 квітня йому виповнилося 53 роки.

15 червня на 75-му році життя в себе на дачі в селі Прохорівка на Черкащині від раку помер кінорежисер, кінооператор, сценарист і політик Юрій Іллєнко. Він створив незалежну кіностудію "Фест-Земля", на якій зняв перший в Україні фільм не на державні кошти. Юрій Іллєнко був оператором стрічок "Тіні забутих предків", "Ave, Maria!", режисером - "Криниця для спраглих", "Вечір на Івана Купала", "Білий птах з чорною ознакою", "Легенда про княгиню Ольгу", "Лебедине озеро. Зона", "Молитва за гетьмана Мазепу".

30 червня на 81 році життя помер український філософ і культуролог Сергій Кримський. Сергій Кримський - лауреат Шевченківської премії 2005 року, член Нью-Йоркської Академії наук. Із 1957-го працював в Інституті філософії ім. Григорія Сковороди НАН України в напрямках логіки, методології та культурології науки. Доктор філософських наук. Автор книжок "Философия как путь человечности и надежды" (2000), "Запити філософських смислів" (2003), "Заклики духовності ХХІ століття" (2003), "Під сигнатурою Софії" (2008), "Ранкові роздуми" (2009).

5 липня на 75-му році життя від раку помер колишній ректор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Віктор Скопенко. Позаторік Віктора Скопенка відправили на пенсію. Засоби масової інформації писали, що він передав під комерційну забудову 36,77 га університетських земель. У січні 2006-го за кошти з фонду вузу придбав собі авто Nissan Murano за 312 тис. грн. У цей час студенти почали влаштовувати громадські акції. 11 квітня 2008-го тодішній президент Віктор Ющенко скасував указ про призначення Віктора Скопенка ректором. За місяць змінив формулювання — звільнив його з посади у зв'язку з виходом на пенсію.

30 липня у народного артиста України, естрадного співака, композитора, директора палацу культури "Україна" Миколи Мозгового вночі зупинилося серце. Йому було 62 роки. Мозговий є автором таких відомих пісень, як "Рідний край", "Моя перша любов", "Горянка", "Минає день", "Зачаровані слова", "Дві качелі" та інші.

18 серпня у своїй квартирі помер 48-річний письменник Олесь Ульяненко. Він є автором романів "Сталінка", "Знак Саваофа", "Квіти Содому", "Жінка його мрії", повісті "Там, де Південь". 1997 року за роман "Сталінка" письменник отримав малу Шевченківську премію. Ульяненко лауреат премій журналів "Сучасність", "Благовіст" та "Кур'єр Кривбасу". 2009 року роман "Жінка його мрії" за висновком Національної експертної комісії з питань моралі був визнаним порнографічним, книгу вилучено з обігу

26 листопада у селі Дорогичівка Заліщицького району Тернопільщини померла символ Помаранчевої революції 71-річна Парасковія Королюк. Від чого померла баба Параска — невідомо. На розтин тіла не возили. Рідні підозрюють, що відірвався тромб біля серця, бо смерть була раптова.

7 грудня на 61-му році життя від інфаркту помер лікар Юрій Спіженко. Незадовго перед цим йому зробили операцію на серці. Юрій Спіженко народився на Вінниччині. Лікарську кар'єру почав у Житомирі. Очолив обласний відділ охорони здоров'я. У 36 років став заступником міністра охорони здоров'я УРСР. Із 1989-го по 1994 рік — очолював МОЗ. 2009-го під Києвом у селі Капітанівка Спіженко відкрив клініку, оснащену кіберножем — обладнанням для лікування онкозахворювань. Такого не було в жодній країні Східної Європи.

Зараз ви читаєте новину «2010 року померли символ Майдану та класик українського кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути