Ексклюзиви
пʼятниця, 30 березня 2007 17:45

140 років тому США купили у Росії Аляску

30 березня 1867 року Росія і США підписали договір про продаж Росією Сполученим Штатам території Аляски. З боку Російської імперії договір підписав російський посол у Вашингтоні Едуард Стєкль, з американської - держсекретар Уїльям Сьюард. На честь цієї дати в останній понеділок березня на Алясці починаються урочистості на декілька днів. Цей день вважається офіційним святом штату Аляска і іменується днем Сьюарда. У поточному році він випав на 26 березня. Офіційна церемонія передачі Аляски США відбулася 18 жовтня 1867 року.

Уряд Олександра II вирішив продати територію, площею більше 1,5 млн. кв. км. через велику віддаленість "Російської Америки" від центру і невиправдано високих фінансових витрат на утримання цієї території і російських торгових компаній, що знаходилися на ній. 126 років російської влади Аляска залишалася збитковою територією.

Сьогодні на цей американський штат доводиться близько половини виявлених у США запасів нафти, вугілля, металів платинової групи, 80% запасів олова, 30% сурми, 20% нікелю. У 1973-1977 роках тут був побудований Трансаляськінській нафтопровід протяжністю 1285 км, по якому щодня прокачується більше 2 млн. барелів нафти. Видобуток нафти зробив Аляску штатом, що активно розвивався, з високим рівнем доходів на душу населення.

Проте в перші роки Сьюард піддався жорсткій критиці за цю покупку. Заплачені за Аляску 7,2 млн. доларів називали викинутими на вітер грошима. У книги по історії придбання Аляски увійшло як "каприз Сьюарда". Майбутній 49-й штат іменували "льохом-льодовиком" і "садом полярних ведмедів".

Ситуація змінилася тільки тоді, коли на Алясці і в сусідній Канаді було виявлено золото, і в кінці 90-х років XIX століття почалася "золота лихоманка". Пізніше там були знайдені нафта і газ. Тоді і Росія, що володіла цією територією 126 років і що розлучилася з нею без особливих коливань, пошкодувала про своє рішення, повідомляє Newsru.
Зараз ви читаєте новину «140 років тому США купили у Росії Аляску». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути