Ексклюзиви
вівторок, 06 квітня 2010 13:03

115 китайських шахтарів дивом "врятувалися з пекла"

115 китайських шахтарів дивом "врятувалися з пекла"

Дивом називають у Китаї порятунок 115 гірників через більш ніж тиждень після того, як затопило їх шахту. Надій знайти їх живими практично не залишалося. Зараз всі шахтарі виснажені фізично, проте їх стан оцінюється як стабільний. У той же час доля ще 38 гірників поки залишається невідомою.

За драмою в провінції Шаньсі в ці дні спостерігав весь Китай. Надія то згасала, то знову прокидалась, коли рятувальникам вдавалося знайти під товщею землі і води ознаки життя. Але саме порятунок гірників був справжнім дивом. Здавалося, що похованим під землею шахтарям судилося залишитися там назавжди.

Затоплення шахти сталося стрімко. За лічені хвилини ґрунтові води заповнили розріз, залишивши лише кілька повітряних кишень. Саме там тиждень чекали на рятувальників сотні людей. На поверхні в цей час кипіла робота. За допомогою потужних насосів рятувальники намагалися відкачати воду, кілька разів під землю спускалися підводники в скафандрах.

Смертельно змучені, але ще живі шахтарі стукали по трубах, подаючи сигнал SOS. За кілька днів до них вдалося пробитися. Карети швидкої допомоги негайно почали операцію з доставки постраждалих в реанімацію.

Вибухи метану і обвали щороку забирають життя сотень китайських гірників, але цей бізнес настільки вигідний, що, незважаючи на старання влади, нелегальні шахти ростуть як гриби після дощу. Втім, навіть на офіційно зареєстрованих шахтах безпекою часом грубо нехтують. Як показало розслідування, так було і цього разу.

Звістка про чудесне спасіння прийшла під час національного свята. У Китаї відзначають фестиваль Ching Ming - день поминання покійних. Китайці вбачають в цьому особливий знак, адже врятовані шахтарі практично "повернулися з пекла".

Вести

Зараз ви читаєте новину «115 китайських шахтарів дивом "врятувалися з пекла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути