вівторок, 08 жовтня 2013 09:48

105-річна Ганна Рудь вночі співає пісні

105-річна Ганна Рудь вночі співає пісні
Голови району вітали ювілярку. Фото: adm-pl.gov.ua

2 жовтня Ганні Рудь із села Лушники Лубенського району Полтавщини виповнилося 105 років. Зараз вона з ліжка не підводиться, втратила пам'ять. Її доглядає 72-річний син Іван Сергійович та невістка Надія Іванівна, 64 роки.

"Мабуть, здоров'я мала міцне, раз до 105 років дожила. Все життя працювала в колгоспі ланковою. Як війна була, трьох дітей на руках мала й на роботу ходила, бо чоловіка забрали на фронт, - розповідає невістка Надія Іванівна. - Років сорок тому, як я до їх приїхала, вона любила сісти серед двору й читати книжки про війну. Чоловік довгожительки Сергій Рудь помер 80-річним. Його Ганна Антонівна пережила на вже 27 років."

Народилася Ганна Рудь у селі Мелехи Чорнухинського району. Там закінчила чотири класи школи.

"Уміла читать і писать. Учила неграмотних дідусів і бабусь читати. На панщину з матір'ю ходила. Вона білила стіни, а мати варила їсти. А так усе життя сапала городину, вибирала картоплю в колгоспі. Жила звичайним сільським життям. Дома тримала велике господарство: і корову, і поросят. Оце іноді каже: "Я ліс садила. Були маленькі дубки, а тепер здорові".

Ганна Антонівна народила двох доньок і двох синів. Доньки вже померли. Має п'ять онуків і сім правнуків.

"Та вона їх не впізнає. Вже нічого не пам'ятає. Оце підійде її син, то вона каже:"О, це мій син Ванько".

До 80 років Ганна Антонівна сама обробляла город і вправлялася по господарству. Пізніше почали діти допомагати. Зараз цілий день довгожителька проводить у ліжку.

"Вона не вредна. Поїсть і більше нічого не просить. Виспиться за день, а тоді починає співати вночі. Каже нам із чоловіком "а давайте поспіваємо". Я ті пісні вже вивчила, - сміється Надія Іванівна. - Як свекруха до мене завжди ставилася добре, то ми встаємо до неї вночі, виконуємо її прохання."

У день народження до Ганни Рудь приїхали керівники району і працівники соціальних служб. Подарували 500 грн, два торти, набір рушників, коровай.

"Гроші витратимо на ліки й памперси", - додає невістка.

Зараз ви читаєте новину «105-річна Ганна Рудь вночі співає пісні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути