неділя, 29 травня 2016 14:10

10 маловідомих фактів про політичне життя країн Африки

До Дня Африки Олександр Мішин, співзасновник "Центру дослідження Африки" розповів про 10 маловідомих фактів про політичне життя країн континенту.

1. Африканські нації є надзвичайно політично активними. Про це свідчить факт високої явки людей на виборах. У середньому явка на виборах по усіх державах Африки 2013 року склала 66%. Тоді, як у США цей показник на президентських виборах 2012 року становив 67%. Найбільш активні громадяни Сьєрра-Леоне, у них правом голосу зазвичай користуються до 90% виборців. У той же час в Україні голосувати приходять лише 50% виборців.

2. Африканські парламенти мають найвищий рівень представництва жінок у світі. У Руанді 64% парламентарів - жінки, на Сейшелах, в Сенегалі та ПАР – понад 40%, в Уганді, Мозамбіку, Танзанії та Уганді – понад 35%. Тоді як, для прикладу, в Конгресі США жінки займають 18% місць, а в сенаті – 20%. В Україні у парламенті лише 11% жінок.

Автор: www.rate1.com.ua
 

3. 2006 року в Сомалі при владі встановився режим "критархії". Це надзвичайно рідкісне політичне явище, коли вища влада сконцентрована в руках судів. Щоправда, уряд Союзу ісламських судів уже через півроку правління був повалений ефіопською інтервенцією.

4. Іспанія - остання європейська держава, що володіє колоніями на континентальній частині Африки. Це так звані plazas de soberanía. Під владою іспанської корони лишаються міста-анклави Сеута, Мелілья, острови Чафарінас та Алусемас, півострів Пеньон-де-Велес-де-ла-Гомера, острів Перехіль та острів Альборан.

5. Найдавніша та найновіша держави сучасного світу знаходяться в Африці. Держава Єгипет виникла у 4 тис. до н.е., з тих пір так і розвивається. Наймолодша держава світу - Південний Судан. Здобув незалежність 9 липня 2011 року. Тобто, йому всього 5 років.

Автор: everytravel.ru
  Столиця Єгипту - Каїр
Столиця Єгипту - Каїр

6. Китай здійснює справжню колонізацію Африки. Наразі на території континенту живе понад 1 мільйон китайців. При чому лише в Анголі їх проживає 350 тисяч.

Автор: yanosha.livejournal.com
 

7. Про те, наскільки зросла роль Африки в міжнародних відносинах свідчить той факт, що 2008 року уряд США створив окреме Африканське командування збройних сил США (АФРИКОМ). Неофіційно його головна мета – протидія стрімкій експансії Китаю на континенті.

8. Амазіги або бербери є однією з найбільших нації у світі (38 млн. осіб), яка позбавлена власної державності та розпорошена на території 8 держав Африки. Амазіги це "африканські курди", які 2012 року спробували проголосити власну державу Азавад. Утім, ця ініціатива провалилася.

9. На сьогодні в Африці існує кілька "держав-привидів", що не мають міжнародного визнання. До них належать Сомаліленд, Пунтленд, Джубаленд, Галмудуг, Кабінда, Демократична республіка Бакассі.

Автор: nlo-mir.ru
 

10. Керівники Мадагаскару мають найскладніші для запам'ятовування прізвища серед лідерів Африки. Країною в різний час керували Жіль Андріамахазу, Норберт Рацірахонана, Марк Раваломанана, але всіх перевершив дійсний президент Ері Радзаунарімампіаніна.

Зараз ви читаєте новину «10 маловідомих фактів про політичне життя країн Африки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути