вівторок, 19 квітня 2011 21:18

Росія переживає демографічну кризу

 Росія переживає демографічну кризу

Росія переживає проблему депопуляції. До середини сторіччя населення цієї країни скоротиться на 25 мільйонів. Це потягне за собою значне збільшення урядових витрат, які до 2050-го року можуть скласти понад чверті ВВП країни.

Однієї з причин такої ситуації експерти вважають жорстку політику роботодавців. Жінок часто примушують обирати між родиною та кар'єрою.

Згідно із дослідженням компанії Standard & Poors, до 2050-го року населення Росії зменшиться із 140 до 116 мільйонів. А це збільшить урядові витрати. Через це, за прогнозами аналітиків, національний борг Росії за кілька десятиліть може вшестеро перевищити її річний ВВП.

Сергій Захаров, заступник голови Інституту демографії у Москві, каже, що демографічний дисбаланс також провокує високий рівень смертності.

"Рівень втрат серед населення Росії подібний до Колумбії, де точиться війна з наркоторговцями", стверджує експерт.

Минулого місяця прем'єр-міністр Росії Володимир Путін повідомив, що уряд передбачив 50 мільярдів на програми збільшення народжуваності та покращення здоров'я підлітків. Додатково профінансовані будуть і програми дошкільної освіти, навчання здоровому способу життя та програми зменшення споживання тютюну та алкоголю.

Демографи попереджають, що до 2030-го року на кожного працюючого в Росії припадатиме один пенсіонер. За їх словами, це може примусити уряд збільшити пенсійний вік, який нині складає 60 років для чоловіків та 55 років для жінок.

Уряд також планує відновлювати населення за рахунок мігрантів. Сергій Захаров зазначає, що цей план може зіткнутися із опором, особливо на фоні зростання націоналістичних настроїв у Росії:

Російський уряд стверджує, що до 2015-го року планує збільшити населення Росії до 143 мільйонів.

Варто зазанчити, що демографічна криза зачепила всі країни колишнього комуністичного табору. Україна не виняток. Показники народжуваності та приросту населення торік почали стрімко падати. Згідно з даними Держкомстату, 2010-го року в Україні народилося на 14 тисяч малюків менше ніж позаминулого. Загалом, українців зараз менше 46 мільйонів.

Зараз ви читаєте новину « Росія переживає демографічну кризу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути