четвер, 03 червня 2021 11:41

Погана їжа і важка робота - розтрощили міф про міцне здоров'я жителів СРСР

Часто можемо чути, що люди в СРСР мали значно краще здоров'я, ніж сучасні. Тоді всі займалися спортом, їли корисну та якісну їжу, мали доступ до хорошої та безкоштовної медицини. Проте це міф.

У цьому переконаний білоруський блогер Максим Міровіч, про що і вказав у своїй статті. Чоловік перерахував основні фактори, чому радянські люди мали гірше здоров'я, ніж ми.

Харчування

Автор: mirovich.media
  В СРСР не було можливості їсти вдосталь свіжих овочів та фруктів
В СРСР не було можливості їсти вдосталь свіжих овочів та фруктів

Звичайна радянська людина споживала мало білка, бо нормальне м'ясо і риба були дефіцитом. Не вистачало овочів та фруктів. Їх свіжими можна було купити тільки влітку. Взимку ж їли консервовані.

Замість цього споживали багато вуглеводів - каші, макарони, хліб, картоплю. Такі страви давали багато енергії, але мало користі. Проте в СРСР про це не задумувалися, головне, весь день бути ситим.

Спорт

Автор: mirovich.media
  Жінки важко працювали на рівні із чоловіками
Жінки важко працювали на рівні із чоловіками

Крім дітей, студентів на фізкультурі та професійних спортсменів, спортом в СРСР ніхто не займався. Після закінчення інституту 95% людей зав'язували зі спортом назавжди. Максимум - ранкова гімнастика, яка не давала значного навантаження на м'язи.

Звичайно, окремі ентузіасти ходили в басейн, на тренування з легкої атлетики та каталися на лижах взимку, але їх було мало. Більшість проводили вільний час за кухонними посиденьками або перед телевізором з газетою.

Медицина

Автор: mirovich.media
  Медицина була неякісна. Зверталися до знахарів
Медицина була неякісна. Зверталися до знахарів

Медицина в СРСР не була хорошою та безкоштовною. Гроші на неї виділяли з податків, які платили громадяни. Зате показовим було в більшості випадків хамське ставлення медперсоналу до пацієнтів. Та небажання якісно лікувати недугу. Від того стала популярна народна медицина. Люди за допомогою часто зверталися до бабок, які лікували травами та заговорами.

Важка робота

Автор: mirovich.media
  Важка роботи дуже шкодила здоров'ю людей
Важка роботи дуже шкодила здоров'ю людей

Чи не найбільше радянським людям шкодила надважка робота, оскільки саме ручна праця була основою економіки крани. При тому важко трудитися доводилося і жінкам, часто на рівні з чоловіками рили котловани, укладали залізничні шляхи. Особливим знущанням був "трудовий подвиг", коли люди, намагаючись стати передовиками, працювали поспіль кілька змін. Чомусь "згоріти" на роботі вважали почесним обов'язком, бо трудишся на користь комунізму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як проходили в СРСР конкурси краси - раритетні фото

Крім важкої роботи, на здоров'я також негативно впливали і самі радянські підприємства. Заводи будувалися абсолютно без врахування впливу на екологію. Часто радянські міста жили, буквально оповиті смогом від вихлопів.

СРСР відомий проблемами з нормальним одягом. Увесь був однаковий, сірий та нудний. Людям доводилося шукати достойне вбрання.

Узимку в містах жінки носили пальто з хутряним коміром і шапкою з того ж хутра. Такий комплект вважався неймовірним шиком, коштував великих грошей. Шили його найчастіше на замовлення. Жінки бідніші носили магазинні пальта з важкої тканини в клітинку або однотонні. Був комір зі штучного хутра поганої якості. Розкішшю були хороші шкіряні жіночі чоботи. Вони могли коштувати майже середню зарплату.

Весною та восени жінки носили об'ємні плащі під пояс із тканини, що не промокає. Влітку одягалися в незручні костюми з вовняних і напіввовняних тканин, носили незручне й некрасиве взуття.

Зараз ви читаєте новину «Погана їжа і важка робота - розтрощили міф про міцне здоров'я жителів СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути