пʼятниця, 03 листопада 2017 05:03

Фотограф показав жах експлуатації дитячої праці
46

The child labour photos
Фото: Lewis Hine
The child labour photos
The child labour photos
The child labour photos
The child labour photos

Американський фотохудожник Льюїс Гайн став основоположником соціальної фотографії та змінив історію Америки за допомогою своїх робіт. Потужними знімками він прагнув змінити на краще життя робітників та іммігрантів, а також припинити використання дитячої робочої сили в Америці. Здебільшого завдяки його фотографіям видали закон, що захищає дитячу працю.

Із 1908 по 1912 рік Гайн неодноразово перетинав всю територію США від атлантичного до тихоокеанського узбережжя. Всюди бачив і знімав однакові сюжети - малих робітників, які зі словом "дитина" не мали нічого спільного. Їхні понурі постаті в убогому шматті. Їхні малі ручки, що виконують надважку роботу, їхні очі, з недитячим поглядом на життя - все це стало для Америки шоком. Серією фотографій, що побачила світ у 1912 році, Льюїс Гайн намагався донести до американців усе ще нерозтрачену енергетику цих дітей, їхню надію на краще майбутнє і біль за втраченим дитинством. У кожній ілюстрації закладена історія конкретної дитини, і майстер змушує глядача побачити, почути і перейнятися нею.

Автор: Lewis Hine
  The child labour photos
The child labour photos

Його знімків, опублікованих в газетах і журналах, боялися багато господарів виробництв. Вони відкрито погрожували фотографу побоями і розправою. Власники фабрик і заводів навідріз відмовлялися допускати фотографа на території підвладних їм підприємств. Закритими і без права допуску для Льюїса ставали і селища робітників. Його гнали звідусіль, але він повертався. Щоб знову і знову знімати, пише phototour.pro

Автор: Lewis Hine
  The child labour photos
The child labour photos

То він з'являвся під виглядом промислового фотографа або страхового агента, то проповідником або торговцем, але мети своєї, як правило, домагався.

Фотодокументів, зібраних Гайном, виявилося достатньно для того, щоб розвінчати міф про обмежене використання дитячої праці в промисловості і сільському господарстві і, тим паче, про її доброчинні наслідки для юних працівників. Гайн, а разом із ним і все прогресивне суспільство Америки, що боролося за права дітей, досягли своєї мети. Реакція країни була рішучою. Незабаром у парламенті прийняли ряд законів, спрямованих на обмеження дитячої праці. Таким чином Гайну одному з перших вдалося зробити камеру могутньою зброєю в боротьбі за соціальний прогрес і справедливість.

Борець за соціальну справедливість помер у злиднях

Льюїс Гайн народився 26 вересня 1874-го в місті Ошкош, що в штаті Вісконсін. Із раннього дитинства на собі відчув усі тяготи важкої фізичної праці. Малим йому доводилося багато часу працювати на місцевій фабриці, заробляти гроші за каторжну працю, нарівні з дорослими. Льюїс закінчив навчання в школі рідного міста, потім в університеті Нью-Йорка отримав вчений ступінь магістра за спеціальністю соціологія.

З 1901 року працював викладачем ботаніки в Нью-Йоркській школі етичної культури. За твердженням Гайна, 1903-го він придбав своє перше обладнання для фотозйомки, яке складалося з фотоапарата і пістолета для магнієвого спалаху. Осягнув премудрості справи самостійно.

Автор: pinterest
  Льюїс Гайн
Льюїс Гайн

Кілька років фотограф знімав життя дітей школи єврейсько-слов'янського ґетто. У 1905 році широка громадськість Америки ознайомилася з його першими роботами про непрості взаємини іммігрантів зі своєю другою батьківщиною. Політичні сили, зацікавлені в просуванні низки соціальних законопроектів, надали перспективному фотографу можливість розміщувати знімки на сторінках підконтрольних їм журналів. Роботи Гайна почали активно друкуватися та принесли фотографу достатню популярність.

Льюїс Гайн залишив викладацьку діяльність і в 1908 році отримав посаду штатного фотографа в американському Національному комітеті дитячої праці (National Child Labor Committee). Перша в історії США подібна структура розгорнула широку і непримиренну кампанію за скасування експлуатації неповнолітніх на виробництві. Гайн у свою чергу без прикрас показував вічно голодних і жорстоко експлуатованих дітей, які були позбавлені можливості отримати освіту або хоча б сподіватися краще майбутнє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як проходить дитинство в Північній Кореї: шокуючі факти і знімки

Діти розповідали фотографу про своє життя, здоров'я, звички. Вони довіряли йому свої таємниці, ділилися мріями і бажаннями. А він скрупульозно записував і відзначав все те, з чим йому доводилося стикатися.

У 1909 році фотограф випустив книги "Дитяча праця в Північній і Південній Кароліні" і "Робітники перед зміною". Його знімки були нарозхват: за ними виготовляли величезні плакати і слайди для лекцій.

Автор: Lewis Hine
  The child labour photos
The child labour photos

Перша світова стала новим етапом в житті і творчості Льюїса Гайна. Він був штатним фотографом благодійного товариства Червоного Хреста. Багато знімав у Франції і Бельгії: закарбовував руйнівні наслідки війни і тяжке становище громадян, які пережили її, умови їхнього виживання. Його так захопила ця робота, що, після закінчення війни, він залишився фотографувати на Балканах. Результатом стала книга 1919 року під назвою "Страждання дітей в балканських країнах".

Автор: Lewis Hine
  Діти в об'єктиві Льюїса Гайна
Діти в об'єктиві Льюїса Гайна

У 20-х роках він повернувся до Америки і весь свій час і сили присвятив фотографуванню робітничого класу країни. Відзняв цикл бентежних соціально-реалістичних фотографій, на яких увічнив будівництво 102-поверхового хмарочоса Емпайр Стейт Білдінг в Нью-Йорку. Робив вражаючі кадри робітників, які тримали рівновагу на запаморочливій висоті.

Автор: Lewis Hine
  Lewis Hine: Empire state building
Lewis Hine: Empire state building

З роками Льюїсові Гайну стало все важче заробляти на життя фотографією. Статки вичерпалися настільки, що він втратив свій будинок. Розтративши життя і здоров'я на турботу про майбутнє своєї країни, всесвітньовідомий фотограф не отримав ніякої турботи на свою адресу. 3 листопада 1940 він, всіма забутий і покинутий, помер у злиднях в одній із лікарень Нью-Йорка.

Зараз ви читаєте новину «Фотограф показав жах експлуатації дитячої праці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути