Ексклюзиви
середа, 16 січня 2019 00:02

Судилище над українськими полоненими моряками: усе що відомо
12

Лефортовський суд провів засідання по справі продовження терміну арешту українських військовополонених.

Напередодні Федеральна служба безпеки Росії просила у слідства провести його у закритому режимі (судове засідання, при якому відсутня публіка - Gazeta.ua), посилаючись на збереження таємниці слідства.

Адвокат одного з кремлівських бранців, Сергій Бадамшин назвав це грубим порушенням принципу гласності правосуддя.

На думку Миколи Полозова, адвоката полоненого моряка Деніса Гриценка, такі дії ФСБ свідчать про те, що російська влада не хоче уваги зі сторони іноземних ЗМІ та послів.

Перед засіданням

До будівлі Лефортовського суду полонених моряків привезли під посиленим конвоєм, до судової зали вели у наручниках. Люди зустрічали моряків гаслами "Слава Україні!" та оплесками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія хоче назавжди позбавити Еміля Курбедінова адвокатської ліцензії

Підтримати полонених моряків приїхали представники США та країн ЄС. Під будівлею суду активісти влаштовували поодинокі пікети з вимогою звільнити українських військових.

Судове засідання почалося у 09:30 ранку, за даними на сайті російського судового відомства справи військовополонених розглядали судді Альбіна Галімова, Олена Канєва та Сергій Рябцев.

Прізвище судді Канєвої було відсутнє на стенді присутніх, а на російському сайті Судьи России є тільки дві судді з таким прізвищем і обидві у відставці.

Перед початком засідань всі судді оголошували його закритим та відхиляли клопотання захисту про відкриття, тобто про запуск публіки та журналістів.

Родичам бранців дозволили побачитися з ув'язненими українськими військовими.

На засіданні

Під час засідання всі моряки називали себе військовополоненими, та згідно з нормами Женевської конвенції оголошували суддям своє ім'я та прізвище, звання, особистий номер та дату народження.

  Зустріч з рідними через два місяці розлуки
Зустріч з рідними через два місяці розлуки

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одеські поліцейські заарештували людей на акції підтримки полонених моряків

Російський суд не визнав моряків військовополоненими аргументуючи свою позицію відсутністю війни України з Росією.

Всі російські судді відхилили клопотання адвокатів про визнання моряків військовополоненими згідно з нормами Женевської конвенції та випуску їх з клітки.

Під час суду захист моряків неодноразово наголошував на порушенні принципу публічності суду. В клопотанні слідчого не було документу, який би підтверджував наявність таємниці слідства.

Суддя Канєва в одному з засідань звинуватила одного з адвокатів військовополонених в тому, що в нього немає цього документу.

"Це ваша помилка, що вам не були представлені всі матеріали. Ви володієте професійними знаннями, здійснюєте захист, а ваша заява свідчить або про вашу компетентність, або сором'язливості. Може вам перекладач потрібен?",- сказала суддя.

Уповноваена з прав людини в Україні Людмила Денісова приїхала до Лефортовського суду
Фото: Reuters
Першими на засідання йшли полонені Роман Мокряк, Сергій Оприско та Євген Семідоцький
У коридорі було багато людей та дуже мало місця
Судовий пристав, який не пускав пресу, родичив та консулів до судової зали
Обідня перерва у співробітників ФСБ РФ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські тюремники відібрали у полоненого матроса особисті речі

Вирок

Всім полоненим морякам російські судді оголосили однаковий вирок.

Полонені матрос "Яні Капу" Євген Семидоцький, старший матрос "Нікополя" Андрій Оприско, матрос "Нікополя" Сергій Цибізов, командир "Бердянська" Роман Мокряк, старший матрос "Яні Капу" Володимир Терещенко, старший матрос "Бердянська" Богдан Головаш, капітан-лейтенант "Нікополя" Сергій Попов, мічман "Яні Капу" Андрій Шевченко, старший матрос "Яні Капу" Михайло Власюк, капітан 2 рангу "Бердянська" Денис Гриценко, старший матрос "Нікополя" В'ячеслав Зінченко, офіцер контррозвідки СБУ Андрій Драч, мічман Юрій Будзило, старший лейтенант катеру "Нікополь" Богдан Небилиця, старшина Сергій Чуліба та старший матрос катеру "Бердянськ" Юрій Без'язичний перебуватимуть у СІЗО до 24 квітня.

Відносно матроса Андрія Ейдера, старшини Олега Мельничука, та матроса Артеменка Андрія - їм подовжили термін перебування під вартою до 26 квітня. Цей вирок аргументували тим, що вони були взяті під варту на два дні пізніше через поранення, які вони дістали коли їх обстріляли російські прикордонники.

Судове засідання стосовно капітана 3-го рангу Володимира Лісового, старшого матроса Володимира Варимеза, Владислава Костишина та старшого матроса буксира "Яні Капу" Віктора Беспальченка перенесли на 16 січня.

Координатор команди захисту українських військовополонених Микола Полозов заявив, що його команда оскаржуватиме вирок російських суддів у всіх можливих інстанціях.

25 листопада о 21.20 російські прикордонники взяли штурмом українські малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та буксир "Яни Капу". Вони йшли до Маріуполя через Керченську протоку. Судна доправили у порт Керчі на анексованому півострові Крим.

Під час штурму росіяни захопили у полон 24 моряки. Троє дістали поранення, в них осколкові поранення різних частин тіла. В одного моряків пошкоджені білки очей.

Полонених військовослужбовців помістили до Сімферопольського СІЗО, поранених до лікарні в Керчі. 30 листопада їх таємно вивезли до московського СІЗО "Лєфортофо", а поранених у тюремну лікарню СІЗО "Матросская тишина".

За цей період кримчани зібрали для моряків посилки з їжею, теплими речами, засобами гігієни. Після того, як моряків вивезли до Москви кримські активісти поїхали за ними, щоб передати морякам все, що для них передали люди.

Для захисту полонених у російському суді зібрали команду з 34 адвокатів.

Росія звинувачує моряків в ніби-то незаконному перетині кордону. За цією статтею військовослужбовцям загрожує 6 років ув'язнення.

Моряки не визнали себе порушниками російських кордонів, називають себе військовополоненими. Вимагають їх утримувати відповідно до Женевської конвенції.

Росія не визнає українських моряків військовополоненими аргументуючи свою позицію відсутністю війни з Україною.

У світі проводять флеш-моби на підтримку військовополонених.

Зараз ви читаєте новину «Судилище над українськими полоненими моряками: усе що відомо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути