пʼятниця, 18 січня 2019 15:45

Росія пустить до Керченської протоки міжнародних спостерігачів

Росія пустить до Керченської протоки міжнародних спостерігачів
Путін погодився пустити міжнародних спостерігачів до Керченської протоки - фото 5 канал

Президент Росії Володимир Путін дозволив допустити іноземних фахівців до Керченської протоки.

Про це заявив глава Міністерства закордонних справ РФ Сергій Лавров після переговорів із главою МЗС Німеччини Хайко Маасом, передає Інтерфакс-Україна.

За словами Лаврова, канцлер Німеччини Ангела Меркель вже понад місяць пропонувала Путіну допустити у протоку німецьких і французьких спеціалістів.

Лавров також повідомив, що Маас передав йому пропозицію, згідно з якою ця поїздка має бути узгоджена з Україною.

"Ми сказали чесно, якщо наші колеги зацікавлені в тому, що обіцяв президент Путін канцлеру Меркель, це можна зробити сьогодні-завтра, у будь-який час. Якщо ідея полягає в необхідності оформити все це в якусь політичну процедуру, в якій буде й українська сторона приймати якісь рішення, то ми ризикуємо опинитися в тій же ситуації, в якій опинився "Нормандський формат" із "формулою Штайнмайера", - підсумував Лавров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія заявила про намір захоплювати всіх у Керченській протоці

Голова Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін сказав, що підтримує ініціативу будь-якої міжнародної присутності.

"Якщо міжнародна присутність нам тут допоможе, а влада РФ не маніпулюватиме, ми, звісно, це вітаємо, і це повинно бути встановлено", - сказав він.

Однак український міністр вважає, що суттєвих змін не буде.

"Я впевнений, що Росія й далі буде цим маніпулювати. Мета Росії - дестабілізувати український Донбас і найкраще це зробити з півдня. Це зрозуміло і політично, і геополітично, й економічно", - зауважив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські прикордонники припинили зухвалі затримання кораблів в Азовському морі

Він вже спілкувався з главою МЗС Німеччини Хайко Маасом про допуск міжнародних спостерігачів і вважає, що є шанси забезпечити свободу судноплавства у Керченській протоці.

"Ідея полягає в тому, щоб був міжнародний контроль. Не російський контроль, а міжнародний контроль у Керченській протоці", - сказав глава МЗС України.

Міністр із питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш розповів про стан Керченського мосту, який побудували росіяни після анексії Криму.

Міст побудований із численними порушеннями, заявив він під час інтерв'ю.

Зараз ви читаєте новину «Росія пустить до Керченської протоки міжнародних спостерігачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути