пʼятниця, 07 липня 2017 18:30

Кримські узбережжя тепер не для "дикого" туриста
4

«Дикі» туристи на мисі Тарханкут, травень 2017 року
Тиха Бухта в Криму
Автотуристи в Рибальському, травень 2016 року
Демонтаж будівель на плато Ай-Петрі 23 червня 2017 року

Любителів "дикого туризму" до 2014 року на кримському узбережжі було чимало. Місце для наметів займали заздалегідь. Тепер місць достатньо, але бюджетний турист у Крим їде неохоче. Одна з причин - заборони на "дикий" відпочинок. Журналісти проекту "Крим.Реалії" з'ясували, як на півострові "вибивають" гроші за берег, гори і море навіть з тих, хто готовий відмовитися від рівня "комфорт" заради насолоди кримськими пейзажами.

"Дозвольте хоч воду вивантажити, у нас баклажки, діти", - так вмовляли охорону ландшафтно-рекреаційного парку "Тиха бухта", що поблизу Коктебеля, приїжджі. Вони просять ненадовго пропустити авто під шлагбаум.

Щороку в Тиху бухту приїжджають "дикі" туристи: ставлять намети, навіси, розгортають кухню, організовують душ і так живуть кілька тижнів. Людям доводиться везти із собою багато туристичного обладнання. Тому до кримського узбережжя туристи добираються на власному транспорті, який служить їм і укриттям від сонця, і місцем для зберігання продуктів, а також для підзарядки ґаджетів. Але нещодавно правила відвідування Тихої бухти змінилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі показали, як у Криму реагують на українську мову

"Проїзд на механічних транспортних засобах обмежений, безкоштовно можуть проїжджати працівники поліції, швидка допомога. В рідкісних винятках можемо припустити інваліда або людей з маленькими дітьми. І то, тільки щоб вивантажитися і назад виїхати", - пояснює охоронець території парку" Тиха бухта".

Намети в Тихій бухті дозволяють ставити безкоштовно і навіть надають в оренду за 350 руб. (близько 150 грн) дерев'яні піддони під них. Однак змінені порядки проходу на територію парку до душі далеко не всім.

Журналісти поспілкувалися з компанією відпочивальників з Феодосії, Мінська і Києва, які вже 14 років відпочивають на цьому місці.

"Не подобається, що машини наші стоять за шлагбаумом - незручно: телефон не зарядити. Щоб взяти речі, доводиться ходити за шлагбаум. Це перший рік, коли машини наші тут не з нами ночують. Вони кажуть, що вони відповідальність за це не несуть", - сказав Юрій.

"Ми дуже любимо Крим, дуже. Але зараз тут важкувато. Вмовляти, принижуєшся, просиш: "пропустіть", - додала Олена.

Відпочивальники не приховують невдоволення: за їхніми словами, нинішні кримські чиновники навмисно посилюють правила відпочинку для "диких" туристів, щоб вони не їздили на півострів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі радять як позбуватися небажаних гостей з Кримнаш

Крім обмеження доступу до кримського узбережжя, туристи на півострові стикаються з іншими проблемами. Наприклад, людей змушують платити за милування пам'ятниками природи. Так, за відвідування водоспадів, плато гори Ай-Петрі, Долини привидів і кримських печер доводиться платити від 50 до 200 руб. (близько 20-85 грн. - КР). При цьому мало хто з туристів знає, що насправді прохід у такі місця повинен бути безкоштовний - оплачуються тільки екскурсії.

Ситуація з відвідуванням Ай-Петрі ускладнюється ще й зачисткою плато від будівель, що розташовувалися тут. Їх демонтаж почали в травні. Планують побудувати тут величезний торговий центр.

Російські активісти впевнені - в заповідній зоні Ай-Петрі з'являться торгово-розважальний центр і елітне котеджне містечко. Тим часом підконтрольні Кремлю кримські чиновники обіцяють побудувати тут кам'яний лабіринт, парк, вертолітний майданчик і екостоянку. Також хочуть облаштувати підвісні мости і провести модернізацію канатної станції.

При будь-якому з варіантів місця для "дикого" туриста тут не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кілограм риби за 500 грн: окупанти провели фестиваль барабульки

Під забороною для кримських туристів виявилося і море. Наприклад, щоб зануритися у води ландшафтного парку Атлеш, дайвери повинні отримати дозвіл у кримського Мінекології. А воно вимагає наукових обґрунтувань для занурення, розповідає дайвер з Євпаторії Павло Матіца.

"Закінчилося тим, що я звідти пішов ні з чим. Через кілька тижнів, коли я вже показав їм наукову роботу і так далі, і тому подібне - тоді дозвіл дали. А проста людина, не професор, на Тарханкуті зараз зануритися не зможе", - каже дайвер.

Якщо кримські гонщики безперешкодно роз'їжджають по заповідних територіях, то звичайні кримські автомобілісти насилу можуть під'їхати до моря. Згідно з розпорядженням підконтрольного Росії Мінекології Криму, їм не можна їздити або паркуватися ближче, ніж за 500 м від води, якщо там немає твердого дорожнього покриття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явились нові фото порожніх кримських пляжів

Ситуація ускладнюється тим, що офіційних парковок у прибережних районах півострова вкрай мало, тому нововведеннями кримської влади незадоволені як туристи, так і місцеві.

"Ви були у Феодосії? Повз Золотий пляж проїжджали? Де там людям купатися? 20 кілометрів пляжної території, асфальт йде на відстані 50 метрів. І що тепер робити, море переносити?" - розповів відпочивальник.

"Україна повернеться обов'язково" - кримчани зрозуміли, що втратили.

Зараз ви читаєте новину «Кримські узбережжя тепер не для "дикого" туриста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути