понеділок, 27 вересня 2021 16:37

Кримчани відмовляються від послуги "єМалятко" – юристи розповіли 3 причини

Кримчани відмовляються від послуги "єМалятко" – юристи розповіли 3 причини
Батькам в окупованому Криму досі потрібно виїжджати на материкову Україну для оформлення документів. Фото: zi.ua

З лютого 2021 року комплексна послуга "єМалятко" мала стати доступною і для українців на тимчасово окупованих територіях (ТОТ). Вона дозволяє онлайн оформити свідоцтво про народження, виплати та прописку дитини. Проте юристи КримSOS розповіли Gazeta.ua про три причини, що заважають кримчанам скористатись сервісом.

1. Без электронного суду через колізію в законі

Щоб оформити перший документ дитини з ТОТ, батькам потрібно звернутись до суду. Зараз це пропонують робити через "Електронний суд".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без Amazon та міжнародних переказів – як працюють банки в окупованому Криму

Але потрібно надати "доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи". Тобто суд електронний, а підтвердження – паперове, видане з пошти, що в окупованому Криму не працює.

"Не прописано у законі нюанси процедури подачі заявок для отримання свідоцтва через електронний суд. А якщо немає окремого закону – застосовують загальну процедуру. Тож виходить, документи можна подати тільки особисто", – каже Ольга Куришко, координатор юридичного напрямку КримSOS.

2. Блокування українських сайтів

Сайт послуги "єМалятко" на порталі Дія блокують в окупованому Криму. Юристи радять змінювати гео-локацію в браузері комп'ютера. https://diia.gov.ua/life-situations/yemalyatko

3. Відсутність електронного підпису та номеру українського оператору

Зі слів активістів, найбільша проблема – електронний підпис, що можна згенерувати клієнтам ПриватБанку чи у податковій

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олівці за 46 грн - інфографіка цін на набір першокласника в окупованому Криму

"Крім цього, для авторизації потрібен ще й номер будь-якого українського оператора, що починається з коду +380. У деяких кримчан немає ні його, ні рахунку в потрібному банку, – зазначає Олексій Тільненко, координатор херсонського офісу КримSOS, –Також в Мінціфрі пропонують забрати готовий документ на Укрпошті. Це прекрасна можливість, але кримчанам потрібно для цього виїхати на материкову частину України".

Поки не вирішили ці проблеми юристи радять їхати й подавати документи у звичайний суд. Зараз цю процедуру упростили й не треба брати відмову у відділі ДРАЦС, як раніше.

"Послуга безкоштовна, заяву у суді щодо свідоцтва про народження кримчан мають розглядати позачергово", – зазначає Олексій Тільненко.

З червня 2021 року МОЗ відкрив окремий запис на вакцинацію українців з тимчасово окупованих територій, пріоритет мають люди похилого віку, старші 65 років. Від КПВВ у Херсонській області запустили автобуси до місць вакцинації.

Зараз ви читаєте новину «Кримчани відмовляються від послуги "єМалятко" – юристи розповіли 3 причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути