понеділок, 13 вересня 2021 16:37

Як кримчанам отримати сертифікат вакцинації

Як кримчанам отримати сертифікат вакцинації
У  Херсонській області вакцинацію від коронавірусу зробили 144 985 людей. Фото: телеканал "Дом"

З червня 2021 року МОЗ відкрив окремий запис на вакцинацію українців з тимчасово окупованих територій, пріоритет мають люди похилого віку, старші 65 років. Юристи КримSOS розповідають Gazeta.ua, що від КПВВ у Херсонській області запустили автобуси до місць вакцинації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жертвами насильницьких зникнень в Криму стали 44 людини

"Оператору потрібно сказати звідки ви будете їхати та куди зручно приїхати для щеплення. Вас мають записати на вакцинацію та надіслати СМС з унікальним кодом – його покажіть на КПВВ, щоб не проходити два тижні самоізоляції. Можуть надіслати і лист на електронну пошту, якщо немає українського номера телефона. На другу дозу вакцини така сама інструкція – потрібно знову записатись через оператора. Багатьом кримчанам зручніше отримати щеплення в Центрах масової вакцинації, коли вони перебувають, наприклад, в Херсоні", – розповідає Олексій Тільненко, координатор Херсонського офісу КримSOS.

У Херсонській області працюють 10 медичних закладів, де роблять безплатне щеплення від COVID-19: три у Херсоні, по одному у Новій Каховці, Генічеську, Бериславі, Голій Пристані, Скадовську, смт Чаплинка та смт Новотроїцьк. Але сертифікат вакцинації на папері можна зробити тільки у сімейного лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В окупованому Криму оштрафували активістку за те, що не має паспорта РФ

"Кримчани можуть звертатись до будь-якого сімейного лікаря, Але у Херсоні важко знайти спеціаліста, який би мав вільні місця", – зазначає Олексій Тільненко.

Він радить скористатися застосунком Дія та згенерувати сертифікат вакцинація після двох доз вакцини. Але це можна зробити тільки тоді, коли є закордонний біометричний паспорт чи ІD-картка

"Кримчани пишуть у соціальних мережах, що з українським сертифікатом вакцинації простіше проходити адмінкордон на КПВВ. В одної жінки це зайняло 45 хвилин", – зазначає активіст.

З 2014 році після окупації Криму РФ там діють економічні санкції Європейського Союзу. Там перестали працювати міжнародні платіжні системи VISA та MasterCard. Російські банки, пропонують свою альтернативу – їх картки VISA та MasterCard. Проте ними проблематично користуватися десь, окрім Криму.

Зараз ви читаєте новину «Як кримчанам отримати сертифікат вакцинації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути