Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2024 07:18

Крим може стати непридатним для армії РФ - аналітики

Крим може стати непридатним для армії РФ - аналітики
Українські війська завдають ударів по системах ППО у тимчасово окупованому Криму. Фото: slovoidilo.ua

Якщо українські удари по російських засобах протиповітряної оборони у тимчасово окупованому Криму триватимуть, півострів може стати непридатним для використання армією РФ у якості плацдарму.

Російські військові нині змушені перекидати в Крим додаткові засоби протиповітряної оборони для захисту існуючих баз і логістичної інфраструктури. Про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

За словами начальника Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирила Буданова, в рамках зусиль зі зміцнення російської "парасольки" протиповітряної оборони над Кримом, російські війська розмістили на півострові систему ППО С-500. Вона фактично є модернізованою версією ЗРК С-300. Буданов охарактеризував цю систему як "експериментальну" і додав, що російські війська раніше не використовували її у бойових діях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідомі дрони атакували військовий аеродром у Росії

Тим часом видання Forbes 12 червня повідомило, що після кількох успішних ударів ЗСУ по російських установках аеродром Бельбек у Криму стає "пасткою виснаження" для російської ППО. Аналітики зазначають, що під час нещодавніх ударів Повітряні сили знищили елементи чотирьох або п'яти батарей С-400. Водночас там уточнили, що Росія має більше 50 таких батарей.

Супутникові знімки свідчать, що російські сили розмістили 17 барж біля мосту через Керченську протоку, який з'єднує окупований Крим з Краснодарським краєм.

Аналітики ISW вважають, що росіяни, ймовірно, мають намір використовувати ці баржі для захисту від ударів українських військово-морських безпілотників по мосту - раніше військові РФ з аналогічних причин встановили на південній стороні мосту вісім барж.

"Нинішні зусилля, спрямовані на посилення російської парасольки ППО в Криму, можуть призвести до того, що на півострів буде перекинуто більше російських засобів ППО, що зробить їх вразливими до подальших ударів з боку ЗСУ", - додають в ISW.

Аналітики також припускають, що Сили оборони України проводять організовані зусилля з деградації російської протиповітряної оборони, що може дозволити ЗСУ більш ефективно використовувати пілотовану авіацію (зокрема, винищувачі F-16) в довгостроковій перспективі.

"Захід давно підтримує право України завдавати ударів по російських військових об'єктах в окупованому Криму. Українські війська, в принципі, могли би повторити свої успішні удари по військових об'єктах на території Росії, якби Захід схвалив такі удари в тилу держави-агресора", - йдеться у публікації ISW.

У тимчасово окупованому Криму вночі проти 8 червня пролунала серія вибухів. Чули їх у різних районах півострова.

Зокрема, гучний вибух прогримів у Балаклаві. Пізніше гучно було у всіх районах Севастополя.

Зараз ви читаєте новину «Крим може стати непридатним для армії РФ - аналітики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути