пʼятниця, 18 травня 2018 18:30

Із молитвами і сльозами на очах: Україна вшанувала жертв депортації кримських татар 1944 року
13

Україна відзначила 74-річчя депортації радянським режимом кримських татар жалобними мітингами та акціями протесту проти російських окупантів у Криму. Саме 18 травня 1944 року до Центральної Азії з півострова відправили перший ешелон кримських татар. Загалом було депортовано близько 190 тис. осіб.

Україна та світ вшанували 74-ту річницю депортації радянським режимом кримських татар
Фото: Крим. Реалії
Україна та світ вшанували 74-ту річницю депортації радянським режимом кримських татар
Україна та світ вшанували 74-ту річницю депортації радянським режимом кримських татар
Україна та світ вшанували 74-ту річницю депортації радянським режимом кримських татар
Україна та світ вшанували 74-ту річницю депортації радянським режимом кримських татар

У Криму

У Сімферополі 18 травня о 12 годині кримські татари вшанували хвилиною мовчання та молитвою пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу з Криму 1944 року. Біля пам'ятного знака зібралися понад 100 осіб. Перед присутніми виступив кримськотатарський активіст Наріман Джелял.

"Ця пам'ять завжди буде жити в наших серцях. Ми не дозволимо забути цей біль: ні самим собі, ні будь-кому. Немає жодної кримськотатарської сім'ї, яка б не втратила хоча б одну людину – батька, бабусю, дітей", - заявив Джелял.

Біля скверу помітили співробітників російсько поліції, ОМОНу та три автобуси зі співробітниками Росгвардії.

В Ялті на мітингу пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму закликали звільнити заарештованих кримських татар. З такою промовою виступив очевидець депортації, житель селища Ай-Василь (Василівка) Алі Реза. У заході взяли участь представники російської адміністрації Ялти.

"Ця пам'ять завжди буде жити в наших серцях. Ми не дозволимо забути цей біль: ні самим собі, ні будь-кому. Немає жодної кримськотатарської сім'ї, яка б не втратила хоча б одну людину – батька, бабусю, дітей"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали архівні фото й відео депортації кримських татар

У Керчі в пам'ять про жертв депортації поклали квіти і приспустили прапори.

Тим часом у Сімферополі на 9:00 призначили суд щодо затриманого напередодні на акції "Запали вогник у своєму серці" до Дня пам'яті жертв геноциду кримських татар. Його пізно ввечері доставили в Центральне РУВС, йому закидають непокору законному розпорядженню працівника поліції.

В Києві

О 12:00 у всіх храмах і київських монастирях Української православної церкви Київського патріархату задзвонили дзвони на знак жалоби. О 15:45 на Софійській площі розпочався вечір-реквієм. Виступили офіційні особи і керівництво держави. Після цього відбувся концерт-реквієм і всеукраїнський жалобний мітинг. На завершення мітингу киянам і гостям столиці продемонстрували художній фільм "Хайтарма".

Жалобні заходи пройшли в Херсонській області, Генічеському районі, Новоолексіївці, Одесі, Львові, а також Дніпрі, де запланували участь української та єврейської громад у музеї Голокосту.

Україна ніколи не забуде цинічного злочину радянського режиму, злочину проти цілого народу, проти всього людства

У Новоолексіївку на Херсонщині, на адмінкордон із Кримом, прибули майже дві сотні кримських татар. О 12:00 почалися жалобні заходи, водії натиснули клаксони, у селищі увімкнули сирени, а школярі дзвонили у дзвоники.

Президент Петро Порошенко в День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу заявив, що Україна "ніколи не забуде цинічного злочину радянського режиму, злочину проти цілого народу, проти всього людства.

"Клуб шанувальників Сталіна, який нині править за Кремлівської стіною, відновив політику переселення кримських татар. "Русский мир" в Криму має яскраво пофарбований ксенофобський антикримськотатарський характер. Тисячі наших співвітчизників – кримських татар і етнічних українців, через безпосередню загрозу їхньому життю, змушені покинути рідні домівки ... Етноцид, заборона Меджлісу кримськотатарського народу, фізичний та психологічний тиск, зникнення людей стали буднями російської окупації Криму", - сказав президент Петро Порошенко.

Тим часом…

18 травня Міжнародний суд ООН звернувся до Росії з вимогою надати йому інформацію про виконання наказу суду від 19 квітня 2017 року про відновлення діяльності Меджлісу кримських татар і навчання українською мовою в Криму.

Зараз ви читаєте новину «Із молитвами і сльозами на очах: Україна вшанувала жертв депортації кримських татар 1944 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути