четвер, 25 травня 2023 09:38

Спецтема: Війна Росії проти України

Британська розвідка оцінила Z-операцію РФ у Чорному морі

Росія здійснює пропагандистські інформаційні операції у Чорному морі.

Однак такі дії збільшують ризик морських аварій. Про це повідомило міністерство оборони Великої Британії у Twitter 25 травня.

Аналіз Geollect вказує на те, що з 14 травня дані автоматичної ідентифікаційної системи (АІС) комерційних суден дистанційно підробили. Мета – створити у Чорному морі зображення 65-кілометрового пропагандистського символу "Z", який можна побачити у програмному забезпеченні для відстеження.

Автор: twitter.com/DefenceHQ
  Росія займається Z-пропагандою у Чорному морі
Росія займається Z-пропагандою у Чорному морі

АІС використовується для відстеження суден, у тому числі для забезпечення їхньої безпеки. Сліди на зображенні вказують на швидкість судна до 102 вузлів (188 км/год), що свідчить про їх підроблення.

"Проросійські суб'єкти, ймовірно, провели підробку як інформаційну операцію, можливо, з метою підтримати моральний дух росіян напередодні очікуваного контрнаступу з боку України", – йдеться в огляді британської розвідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди, чим і як може атакувати під час наступу Україна: що пише світова преса

Аналітики наголосили, що підробка АІС збільшує ризик морських аварій.

"Попри віртуальні інформаційні операції Росії в Чорному морі, її фізичний флот залишається вразливим. Розвідувальне судно "Іван Хурс", ймовірно, зазнало атаки 24 травня 2023 року", – додали у міноборони Великої Британії.

Корабель "Іван Хурс" входить до складу Чорноморського флоту Росії. Він призначений для ведення радіорозвідки та радіоелектронної боротьби.

Уранці 24 травня росЗМІ написала про відбиту атаку на судно. Корабель нібито атакували морські дрони, коли він пройшов через Босфор і віддалився на 40 морських миль від нього.

Українська сторона ймовірну атаку на корабель офіційно поки що не коментувала. Офіційного підтвердження з боку РФ також не було.

Зараз ви читаєте новину «Британська розвідка оцінила Z-операцію РФ у Чорному морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути