понеділок, 08 травня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Куди, чим і як може атакувати під час наступу Україна: що пише світова преса
11

Україна ставить низку цілей у майбутньому наступі. Тому можливі різні напрями та сценарії атаки. Для початку операцій мають підготувати всі сили, зібрати зброю та боєприпаси, посилити українське ППО, та бажано дістати засоби ураження дальньої дії. Україна системою ППО Patriot вперше збила гіперзвукову російську ракету "Кинжал". Це ляпас для Москви. Її найсучасніша зброя не така вже дієва. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Сценарії українського контрнаступу", The Washington Post, США

Українські війська воюють майже 15 місяців, перевершивши всі очікування світу. Тепер вище керівництво намагається знизити очікування, побоюючись, що результат наступу може не виправдати ажіотажу.

"Очікування від нашої кампанії у світі переоцінені. Більшість чекають на щось грандіозне. Це може призвести до розчарування", - заявив міністр оборони Олексій Рєзніков.

Автор: WP
  Президент Володимир Зеленський після виступу перед журналістами 1 травня у Києві
Президент Володимир Зеленський після виступу перед журналістами 1 травня у Києві

Запланована контратака, яка стала можливою завдяки західній зброї та навчанню, може стати найважливішою фазою війни. Україна прагне відвоювати значну територію та довести, що варта постійної підтримки.

Наступальні операції вимагають значної переваги. Оскільки російські війська вгризлися у добре укріплену оборону по всьому фронту, важко оцінити, як далеко просунеться Україна.

Автор: WP
  Лінія фронту в Україні
Лінія фронту в Україні

Це змусило українських чиновників задуматися – який результат буде достатнім, щоб справити враження на Захід, особливо на Вашингтон?

Дехто побоюється, що якщо українці зазнають невдачі, Київ може втратити міжнародну військову допомогу або зіткнутися з новим тиском, який буде вимагати сісти з Москвою за стіл переговорів. Такі переговори майже напевно включатимуть вимоги Росії щодо передачі української території шляхом переговорів, що Україна назвала неприйнятним.

Чим більше у нас перемог, тим більше людей повірять у нас, а значить, отримаємо більше допомоги - Зеленський

"Чим більше у нас перемог, тим більше людей повірять у нас, а отже отримаємо більше допомоги", - сказав президент Володимир Зеленський.

Київ прагне здійснити швидкий прорив у тому, що перетворилося на виснажливу артилерійську війну на сході та півдні. Поки що жодна зі сторін не досягає значних територіальних успіхів. Експерти кажуть, що буде складно витіснити росіян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бавовни" сприяють нашому наступу" - Іван Киричевський

Частково тиск походить із минулих перемог України. Спершу вона відбила спробу Росії захопити Київ. Потім вибила окупантів із Харківської та Херсонської областей. Послужний список означає, що партнери мають спільне очікування, що знову буде успіх.

Великий успіх міг би дати українцям потім більше західних озброєнь та боєприпасів, необхідних країні для продовження боротьби, та моральне піднесення для цивільного населення.

У війні в Україні задіяно близько 500 тис. російських військових, з яких не менше 300 тис. перебувають на території України

За словами Рєзнікова, зараз у війні в Україні задіяно близько 500 тис. російських військових, з яких щонайменше 300 тис. перебувають на території України.

Одним із ключових завдань України та ранньою ознакою успіху буде руйнація так званого "сухопутного мосту" між материковою Росією та окупованим Кримом, перекриття найважливіших шляхів постачання російських військ у Запорізькій області та ізоляція російських баз на півострові.

Автор: WP
  Сценарій повернення Запорізької АЕС
Сценарій повернення Запорізької АЕС

Ще один важливий імператив – відновлення контролю над Запорізькою АЕС, розташованою в окупованому Енергодарі, та Каховської ГЕС у Херсонській області.

Визнаючи величезні труднощі, українці вимагають від партнерів на Заході додаткових засобів. Україна буде готова розпочати штурм, "щойно буде достатньо зброї, яка була погоджена з партнерами", - заявив Зеленський. Терміни можуть залежати від погоди через не по сезону вологу землю вздовж лінії фронту.

Автор: WP
  Сценарій повернення Каховської ГЕС
Сценарій повернення Каховської ГЕС

Рєзніков сказав, що "перше штурмове формування" України більш ніж на 90% готове до початку, але деякі підрозділи досі закінчують програми навчання за кордоном.

Величезна лінія фронту створює безліч потенційних напрямів для атаки. Україна могла б зосередити зусилля на півдні та спробувати захопити Мелітополь, який Росія зробила окупованим обласним центом Запорізької області, а потім рушити далі, намагаючись перерізати "сухопутний міст".

Автор: WP
  Сценарій атаки на південь
Сценарій атаки на південь

Україна також може атакувати сам Крим за допомогою військово-морських операцій та навіть із висадкою на десанту берег. На супутникових знімках видно великі окопи, вириті російськими військами в підготовці до такого можливого нападу.

За іншими сценаріями, українці можуть піти на схід через Бахмут або з Куп'янська, щоб відновити контроль над районами на Луганщині. Євген Пригожин, засновник "Вагнера", пригрозив вивести війська з Бахмута, що зробить місто вразливим. Іншим варіантом для українців може бути атака російських позицій через Вугледар у напрямку окупованого Маріуполя.

Автор: WP
  Можлива атака на Крим
Можлива атака на Крим

Зеленський заявив, що вважає звільнення будь-якої української території успіхом.

В ідеалі, за словами Рєзнікова, наступ має не лише звільнити міста та села, а й "перерізати тилові ланцюги російських військ" та "зменшити їх наступальні можливості".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найкраща гарантія подальших постачань зброї – українські перемоги на полі бою" – Рассел Берман

Оцінки американської розвідки, розкриті у витоках Пентагону, виявили побоювання США щодо здатності України досягти значного прогресу, частково через можливі "недоліки в навчанні та постачанні боєприпасів".

"Зараз ми програємо в небі", - сказав Зеленський.

Він просить американських літаків F-16. Президент Джо Байден демонстративно відхилив запит, заявивши, що Україні не потрібні літаки.

Україна не чекатиме, доки будуть винищувачі, але нам було б набагато легше наступати, якби вони були - Зеленський

Зеленський заявив, що Україна не чекатиме, доки будуть винищувачі, але "нам було б набагато легше наступати", якби вони були.

Збільшення сил ППО – "пріоритет номер один", також сказав Рєзніков.

Автор: WP
  Зенітний танк Gepard, який бере участь в операціях у Харківській та Херсонській областях
Зенітний танк Gepard, який бере участь в операціях у Харківській та Херсонській областях

Генерал Річард Берронс, командувач Об'єднаних сил Великої Британії з 2013 по 2016 рік, сказав, що є побоювання, що все ще виснажена система ППО України може зіткнутися з обстрілом російських ракет, як тільки розпочнеться контрнаступ.

За його словами, США, можливо, доведеться розібрати деякі власні системи, аби допомогти.

Україна вимагає засоби для дальших ударів. Партнери Києва боятимуться, що таку зброю можуть використати для ударів усередині РФ, що може спровокувати ескалацію. Але її відсутність ставить Україну в невигідне становище

Україна також вимагає засоби для дальших ударів. Партнери Києва давно висловлюють побоювання, що таку зброю можуть використати для завдання ударів по самій Росії, що може спровокувати серйозну ескалацію зі сторони Москви. Але відсутність такої зброї ставить Україну у невигідне становище, сказав Зеленський.

За словами Зеленського, через відсутність такої зброї українські сили після взяття Херсона у листопаді не змогли витіснити російські війська з території, яку росіяни контролюють за Дніпром.

Автор: WP
  Вирва поряд з будинком у Часовому Яру
Вирва поряд з будинком у Часовому Яру

З цих прибережних позицій російські війська регулярно обстрілюють місто. За місяці, що минули після визволення Херсона, внаслідок таких атак загинули десятки мирних жителів.

"Вони знають, що ми не можемо їх дістати. Ми страждаємо щодня, бо вони мають можливість стріляти в наших людей", - сказав президент.

Автор: Getty Images
  Винищувач МІГ-31к
Винищувач МІГ-31к

Росіяни знали, що Україні бракує засобів для ударів на далекі відстані, тому відвели всі командні пункти, склади пального, склади боєприпасів більш ніж на 120 км.

"Ось чому нам потрібно щось із дальністю польоту 150 км. Їм стало складніше логістично. Але нам потрібно відсувати їх все глибше", - сказав Резніков.

"Україна збила ракету, яку Росія вважала такою, що неможливо збити", CNN, США

Батарея ППО США Patriot збила в Україні одну з найсучасніших балістичних ракет Росії.

Володимир Путін та російські військові рекламували "Кинжал", або Х-47 як зразок модернізованого ракетного арсеналу РФ, стверджуючи, що його гіперзвукова швидкість надзвичайно ускладнює перехоплення. Балістична ракета повітряного базування Х-47 має дальність польоту близько 2000 км, тому її можна запускати далеко від поля бою. Вона рухається приблизно в 10 разів швидше за звук і є похідною від балістичної ракети меншої дальності "Іскандер", яку запускають із землі. Вона несе боєголовку масою майже 500 кг.

Українська розвідка вважає, що в арсеналі РФ лише кілька десятків ракет "Кинжал".

Якщо Patriot знищила "Кинжал", це ставить під питання можливості одного з російських озброєнь нового покоління

У березні по Україні було запущено кілька ракет "Кинжал", проте не зрозуміло, яких збитків вони завдали і чи досягли цілей. У квітні до України прибули системи ППО Patriot із США, Німеччини та Нідерландів. Якщо одна з цих систем нині знищила Х-47, це ставить під сумнів можливість одного з російських озброєнь нового покоління.

Після перших випробувань "Кинджала" Путін заявив у 2018 році, що її гіперзвукова швидкість дозволить "подолати всі існуючі та, гадаю, перспективні системи ППО та ПРО, доставляючи ядерні та звичайні боєголовки на дальність понад 2000 км".

Автор: Reuters
  Російська ракетна установка «Іскандер-Е» на випробуваннях у підмосковному Алабіно, 17 серпня 2022 року
Російська ракетна установка «Іскандер-Е» на випробуваннях у підмосковному Алабіно, 17 серпня 2022 року

Росія зробила амбітні заяви про кілька своїх нових військових системах, але їх ефективність не доведена.

Новий танк Т-90М, хоч і є в невеликій кількості, виявився вразливим для нескладних боєприпасів, а флагман російського Чорноморського флоту "Москва" був потоплений на початку війни.

Аналітики поставили під сумнів можливості "Кинджала" на заключному етапі польоту, припустивши, що ракета може бути не такою вже маневреною чи швидкою, коли наближається до цілі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб зробити Росію нормальною, їй слід відрізати "воювалку" - Іван Ступак

Розгортання Patriot представляє кардинальні зміни у можливостях ППО України, яка раніше значною мірою залежала від ППО радянських часів С-300, для яких зараз бракує боєприпасів.

Також українське небо боронить німецька система IRIS-T.

"Росіяни кажуть, що Patriot – застаріла американська зброя, а російська зброя – найкраща у світі. Наразі є підтвердження, що це ППО ефективно працює навіть проти гіперзвукової ракети. Перехоплення "Кинджала" - ляпас Росії", - заявив представник ВПС України Юрій Ігнат.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія посилює антиамериканську риторику, говорячи, що США стояли за атакою дронів на Кремль. Америка назвала звинувачення "сміхотворними" і заявила, що в Москві – брешуть. Протистояння між країнами погіршується, коли у РФ заявляють, що США та Росія на межі "відкритого збройного конфлікту". Швидше за все, за атакою на будівлі Кремля стоїть українська чи проукраїнська партизанська група, що діє з території РФ, за кілька десятків кілометрів від Москви. У НАТО посилюють охорону підводних трубопроводів та інтернет-кабелів, боячись диверсії Росії.

Зараз ви читаєте новину «Куди, чим і як може атакувати під час наступу Україна: що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути